Сега четете
НСИ: Половин милион българи са трудови мигранти

НСИ: Половин милион българи са трудови мигранти

Различията в заплатите и възможностите за работа по градове и региони превръщат все повече българи в трудови мигранти. Половин милион души пътуват редовно за работа в друго населено място, нерядко и в друга област. Ежедневно работната сила на град София например, който е с пъти по-високи заплати от останалите, се увеличава с 57 752 души, половината от тях – от Софийска област и Перник. 176 440 ученици и студенти пътуват до друго населено място, за да учат. Ефектите на пандемията обаче все още са налице към есента на миналата година – 121 235 души работят предимно от вкъщи. Това показват данни от Преброяване 2021, огласени днес от Националния статистически институт.

НСИ събира данни за трудовата миграция от 1975 г. 70-те и 80-те години са период на голяма трудова миграция заради големите промишлени центрове, които поглъщат работна ръка. Нивото на трудова миграция от тези години все още не е достигнато, въпреки особеностите на днешната ни икономика, в която шепа области са няколко обиколки пред другите по възможност за работа, а голяма част от страната е превърната в пустош.

На другия полюс – хора, които работят предимно от вкъщи, са 121 235 души. Това са предимно млади хора, с високо образование и заети в интелектуален труд и информационни технологии. Една трета от тях са хора на възраст 30-39 г. същият е делът на заетите в сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“. Най-много са в хоум офис в столицата – 10,7% от работещите, Варна – 5,7%, Бургас – 4,3%.

Най-много хора пътуват за работа от село към град – 220 000 души или почти половината от всички трудови мигранти. 63 000 обаче пътуват в обратната посока – от град към село. Макар че мнозинството мигранти пътуват в рамките на областта, в която живеят, то 137 023 души или 27,7% от всички трудови мигранти пътуват редовно до друга област. Този дял се увеличава в сравнение с 2011 г., когато е бил 26% от ежедневните мигранти, т.е. все повече хора търсят по-надалеч работа.

Вижте и

Най-висок е относителният дял на трудовите мигранти, пътуващи извън границите на областта, в която живеят, в област Перник (77,2%) и Софийска област (61,8%), което може да се обясни с близостта на тези области до столицата. Най-нисък е този дял в областите Пловдив – 8,9%, и Бургас – 9,6% от трудовите мигранти в областта.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре