Сега четете
Министерският съвет е одобрил вчера списък с военна помощ за Украйна, предложен от Министерство на отбраната

Министерският съвет е одобрил вчера списък с военна помощ за Украйна, предложен от Министерство на отбраната

Министерският съвет е одобрил вчера списък с военна помощ за Украйна, предложен от Министерство на отбраната. Това става ясно от справка в правната информационна система на Министерския съвет. Списъкът е с гриф „Поверително“.

Той е част от предложение до Народното събрание за безвъзмездно предоставяне на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна и депутатите трябва да го ратифицират.

Сред най-важното въоръжение в списъка за военна помощ, предоставен от Украйна на София, са артилерийските оръдия, средства за отбрана, в това число за военновъздушна отбрана, снаряди, амуниции, танкове, БТР-и и самолети. Това каза неотдавна посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко. Той поясни, че списъкът за военна помощ за Украйна е предоставен още преди решението на Народното събрание за предоставяне на такава от страна на България.

МС предлага още парламентът да приеме решение, с което България да предостави военно имущество в рамките на Мисията на ЕС за подпомагане на Украйна. И този списък е поверителен. Мисията беше създадена през октомври за обучение на украински въоръжени сили.

Кабинетът предлага парламентът да разреши и участието на български военни в мисията с оръжие и техника за срока на мисията – един щабен офицер за усилване на Звеното за планиране и провеждане на военни мисии и операции на ЕС в Белгия, до 5 военнослужещи (офицери/сержанти) в Многонационалното командване на ЕС за общовойсково обучение в Полша и/или Многонационалното командване за специализирана подготовка в Германия и до 50 военнослужещи за обучение за използването на предоставено в рамките на Мисията въоръжение и техника, на територията на държави – членки на ЕС и/или в България.

Вижте и

В решението на МС има и предложение Народното събрание да разреши пребиваването на до 60 лица от въоръжените сили на Украйна, за всяка календарна година, за участие в модули за подготовка на бойни санитари в България във връзка с Мисията на ЕС.

Източник СЕГА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
1
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре