Сега четете
Колко дълго COVID живее върху храни: по-малко от ден върху сладкиш, цяла седмица върху чушка

Колко дълго COVID живее върху храни: по-малко от ден върху сладкиш, цяла седмица върху чушка

Коронавирусът може да остане върху някои готови за консумация хранителни продукти дни наред. Това съобщават експерти от Обединеното кралство, цитирани от Би Би Си.

Учени от Университета в Саутхемптън провели тестове за Агенцията за хранителни стандарти (FSA), като умишлено поставили вируса върху опаковки и хранителни продукти, включително ябълки, чушки, сирене, шунка, маслини, хляб, кроасани, сладкиши и бутилирани напитки. Избрали продукти, които хората могат да поставят в устата си, без да готвят или мият. Резултатите показали, че рискът за заразяване на потребителите е много нисък, но все пак има такъв.

С уговорката, че храните и опаковките са били изкуствено инокулирани със Sars-Cov-2, следователно не отразяват реалните нива на замърсяване върху продаваните на дребно храни, те посочват, че се наблюдава „значителен спад“ в нивата на вируса през първите 24 часа. Но в някои случаи следите от COVID-19 оцеляват около седмица.

Количеството на поставения върху храните и опаковките вирус е трябвало да симулира количеството, което би попаднало върху храната, ако някой заразен кашля или киха близо до нея. Все пак вдишването на заразени капки, а не докосването на заразени повърхности, все още е основният начин, по който хората се заразяват с COVID.

Екипът изследва редица температури и нива на влажност, за да имитира типичните условия на съхранение, като измерва скоростта на инактивиране на вируса, и установява:

Пресни плодове и зеленчуци: изглежда, че вирусът се задържа по-дълго върху продукти с неравни повърхности (броколи, малини), отколкото върху гладки (ябълки). Но при някои охладени пресни чушки вирусът е бил откриваем и седмица по-късно. Според учените ябълките съдържат естествени химикали в кожата си, които могат да започнат да разграждат коронавируса в рамките на минути или часове.

Печени изделия: сладкиш, подобен на кроасан с шоколад е имал малко вируси след няколко часа, може би заради финия яйчен слой върху него, посочват учените. Яйцата съдържат арахидонова киселина, която може да има антивирусен ефект.

Вижте и

Деликатеси: сиренето и колбасите с високо съдържание на протеини и мазнини позволяват на вируса да оцелее в продължение на дни, а може би и седмица.

Напитки и опаковки за готова хранаCOVID може да оцелее една седмица върху пластмасови повърхности; дни – върху картонени опаковки; часове – върху алуминиеви кутии.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
1
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре