Сега четете
И децата от втори до четвърти клас ще получават 300 лв. помощ

И децата от втори до четвърти клас ще получават 300 лв. помощ

И семействата с деца във втори, трети и четвърти клас ще получават еднократна помощ в началото на учебната година за посрещане на разходи, реши социалната комисия на второ четене на промени в закона за семейните помощи за деца. Предложението е на БСП и тя се опитва да го прокара поне от пет години. В момента еднократната помощ в началото на учебната година е 300 лв. и се дава на деца от първи и осми клас. Размерът й се определя със закона за бюджета за съответната година.

По искане на ГЕРБ пък към обхвата на помощта, която досега се даваше само на деца от държавни и общински училища, бяха включени и децата в частните училища. Те са под 3000 в цялата страна, така че разходът е незначителен. Председателят на комисията Георги Гьоков възрази, че тези семейства очевидно нямат финансови проблеми, щом децата им са в частни училища. В частни училища учат много деца със специални потребности, обясни му Деница Сачева.

Социалното министерство и някои депутати бяха против решението за помощи на всички деца от втори до четвърти клас, изтъквайки, че групата е определена произволно, а в същото време в тези класове поне има безплатни учебници. Гьоков обаче обясни, че идеята на БСП е тези суми да се дават и в други класове, а това е само началото. Корнелия Нинова допълни, че в началните класове рискът от отпадане на децата е по-висок, а тази помощ е обвързана с посещаване на училище – изплаща се по принцип на два пъти, като втората част се дава в началото на втория срок.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре