Сега четете
ДПС: Евтино гориво, ако държавата поеме управлението на рафинерията на „Лукойл“

ДПС: Евтино гориво, ако държавата поеме управлението на рафинерията на „Лукойл“

ДПС обмисля законодателна инициатива България да изземе ръководните функции на рафинерията на „Лукойл“. Това обяви заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, цитиран от „Фокус“.

„Ако се забрани износът, с продължаване работата на рафинерията да се осигури евтино гориво за българските граждани. Искаме да ви уведомим, че ние в момента търсим и тази възможност, която е направена в Италия, ако се наложи по някакъв ред да я направим в България“, допълни Цонев.

„Ще продължим работа по темата, дали ще бъде със законодателен акт, дали ще бъде чрез „златната“ акция, дали по някакъв друг начин, ще се опитаме да осъществим това намерение свое, което е в унисон с решението на ЕС да наложи ембарго върху руския петрол и с това, че ЕС даде правото на България да ползва 2 г. руски петрол. Това право е дадено в интерес на българските граждани и българската икономика“, обясни Цонев.

Наложеното е ембаргото върху руския потрол, влиза в сила от 5 декември, обясни политикът. „Въпросът за износа, ние смятаме, че износът влиза в това ембарго. Но имаме питане, очакваме отговор на ЕК дали това е така. Направили сме законодателна инициатива, с която забраняваме износа на преработените продукти от руската рафинерия и очакваме това да се осъществи.“

Вижте и

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище „Росенец“, това също влиза в нашите законодателни намерения, защото трябва да знаем точно какъв петрол и откъде идва, какви количества се преработват и накъде заминават, категоричен е Цонев. „По отношение на тези продукти, които не могат да се ползват в България, най-добре е държавата да има контрол върху този процес, т.е. и този проблем е в унисон с нашите намерения“.

По темата с връчването на първия мандат в понеделник, Цонев обясни, че ДПС очаква да се водят сериозни разговори в парламента. „Тъй като до този момент не сме водили разговор за съставяне на правителство, а за нас това е най-важната и най-сериозна тема. Това е темата на темите, очакваме ГЕРБ да се отнесе сериозно и да започне сериозно разговори за съставяне на кабинет“, заключи депутатът.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре