Сега четете
Гласуването с машини на практика ще е на хартия

Гласуването с машини на практика ще е на хартия

В късна доба парламентът окончателно одобри новата система на гласуване, прокарана от „хартиената коалиция“ на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС. Макар че машинното гласуване остава като вариант за избирателите, на практика се стига до абсурдното положение да се въведат два вида хартиени бюлетини, като отпада възможността гласовете да се отчитат от машините за гласуване.

Дебатът започна в 9 часа сутринта в четвъртък и продължи след полунощ в петък, въпреки че в пленарната зала бяха останали едва 34 депутати. Работата продължи до 3 часа, като въпреки това не можаха да завършат законопроекта.

С новите правила по принцип на избирателите се позволява да решат дали да гласуват с машина или с хартиена бюлетина. По предложение на ГЕРБ-СДС обаче, след като гласуваме на устройствата, те вече ще отпечатват бюлетини, а не контролни разписки, както преди. Тези „бюлетини от машинно гласуване“, както ги нарекоха герберите, ще се подпечатват с печата на секционната комисия и ще се пускат в специална кутия.

В края на изборния ден машинните и хартиените бюлетини ще се броят ръчно от секционните комисии, за да се установи резултатът от гласуването. Затова машините повече няма да отпечатват протоколи с резултатите. По новите правила данните от двата вида бюлетини ще се записват в общ за всяка секция протокол. Това означава много броене и събиране на числа от членовете на секционните комисии, следователно можем да очакваме доста объркани секционни протоколи.

От „хартиената коалиция“ изобщо не реагираха на призивите и компромисните варианти, предлагани от ПП и ДБ, за да се запази под някаква форма машинното отчитане на вота, вместо да се броят ръчно гласовете. „Какъв е смисълът да имате компютър вкъщи и да смятате на ръка?“, попита десният депутат Мартин Димитров, без да получи отговор.

Вижте и

В знак на компромис депутатите на Бойко Борисов приеха гласът на избирателя да се записва в паметта на устройството.

Драмата „машини или хартия“ с точи в НС вече втора седмица.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре