60% от прекаралите ковид са оплакват от косопад

Eкзема, уртикария и косопад са последствията за кожата след прекаран COVID-19. Това стана ясно от пресконференцията на Българското дерматологично дружество(БДД) преди старта на 14-та Национална кампания “Диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания”, предаде БГНЕС.

“Освен дезинфектантите, които разрушават външния слой на кожата, парфюмите също оказват влияние и могат да предизвикат алергична реакция. Трябва да се използва правилен крем за ръце, който да образува външен слой, който да предпазва ръцете ни през деня, когато се налага да използваме антисептици”, това посъветва доц. д-р Развигор Дърненски.

До. д-р Румяна Янкова уточни, че уртикарията се получава по спонтанен начин, тя е хронична и има повече от шест седмици ефект върху пациента. “Знае се, че при ковид инфекцията кожните проблеми се наблюдават преди развитието на ковид симптомите като например копривната треска. Вече след развитието на инфекцията се забелязва уртикария и в четиримесечен период от време продължават последствията от вируса върху кожата”, обясни още тя.

В началото дерматолозите стояхме много настрани, защото кожните проблеми в началото бяха много редки. Изведнъж, когато приключи COVID пандемията 60% от пациентите започнаха да се оплакват от косопад”, това сподели и доц. д-р Жана Казанджиева.

Вижте и

“Всеки един косъм преминава през четири цикъла. Косопадът възниква именно, когато от първия се преминава в последния стадий – от стадий на развитие се преминава към стадий на почивка. Този косопад трае около 3 месеца, а в Ухан след направено проучване става ясно, че 48,5% от ковид-пациентите се оплакват от косопад. Този проблем се нарича пост ковид или късен ковид синдром”, обясни още доц. Казанджиева.

За този проблем даваме различни добавки, витамини, подхранващи терапии и маски за коса, но за излекуването на косопада трябва време”, добави още дерматологът.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре