Сега четете
проф. Велислав Минеков: Ако директорът на Народния театър не извади сам себе си от блатото, мога да ви обещая, че блатото ще бъде пресушено

проф. Велислав Минеков: Ако директорът на Народния театър не извади сам себе си от блатото, мога да ви обещая, че блатото ще бъде пресушено

Министърът на културата проф. Велислав Минеков каза на пресконференция днес, че има основания за крайна дисциплинарна мярка спрямо директора на Народния театър – Васил Василев. Проф. Минеков допълни, че ще изчака резултата от назначената проверка. „Решението е в ръцете на директора. Ако този директор не извади сам себе си от блатото, мога да ви обещая, че блатото ще бъде пресушено“, каза още министърът.

„Срокове не мога да поставя, но едва ли такава проверка става за един ден“, каза още той. „Не приемам подписки, в които директор моли служителите по такъв начин, че, както казваше дон Корлеоне, да не му откажат. Тези подписки не ги приемам и ги изхвърлям в кошчето“, обяви министърът.

„Има подписка, която само преди няколко дни беше от 600 човека, в подкрепа на Александър Морфов, Явор Гърдев и Захари Карабашлиев, с ясно желание кой трябва да бъде освободен и с желание да бъдат освободени не само двете лица, които са началник на кабинета и шефката ПР, но и самият директор. Мисля, че тази подписка вече върви към 800 подписа“, каза проф. Минеков.

„Тази проверка не е изключително финансова проверка. Това е проверка, цялостно, за дейността, за спазване на правилника, за освободените, кои са освободени, по какви причини, и кои са назначени, също – с какви качества и поради какви причини. Тъй като числото освободени вече е впечатляващо. Вероятно, сте запознати с хората, които са били помолени да напуснат. Обезщетенията, които са получили, също са впечатляващи, но нещата не са само във финансов аспект“ каза министърът на културата.

„Мога да ви кажа, че министър може да командва избор на директор, ако го пожелае, но това е изключително вредно. Защото от тук нататък ще се появяват министри, които, както и в миналото, ще бъдат ще бъдат такива, които преценяват кой има качества а кой му е удобен“, каза проф. Минеков.

На пресконференцията в Министерството на културата присъстваха актьорите от Народния театър – Албена Колева и Валери Йорданов, които обявиха, че протестират срещу хаоса в Народния театър.

„В антракта на спектакъл една от стените, по които трябва да се катеря, падна. Просто падна. Двама души пострадаха, извика се линейка и ги откараха. Казвам – може и да е случайно, но кой знае. След това изиграх още два спектакъла на „Хъшове“ и вече не се катеря. Просто пипам стената, правя се, че ми е много студено на пръстите и не се катеря. Щом се стига дотам, че актьорът трябва да проверява декора и да проверява дали ще оцелее до края на спектакъл, значи май нещо не е наред“, каза Валери Йорданов.

Актьорът заяви, че лично той не е доволен от реакцията на Министерството на културата. „Защото очаквам моментални реакции. Може би трябва някой да загине, за да се вземе отгоре решението. От друга страна, запознавайки се със законите и уредбата в България, на тях май са им вързани ръцете. Няма какво да направят. Ситуацията е патова“, каза Йорданов.

Вижте и

„Преди около половин година г-н Васил Василев спечели конкурса за директор на Народен театър „Иван Вазов“. Дори за този кратък период той, подкрепян от екипа си, успя да създаде здрава и щедра на творчески възможности среда“, се казва в изпратено до медиите отворено писмо. То е подписано от близо 50 актьори от трупата на Народния театър. Според официалния сайт на театъра в трупата са общо 74 актьори.

По отношение на Васил Василев, в отвореното писмо се казва още: „Събра сериозен режисьорски екип; Отвори сцена за млади режисьори; Покани едни от най-големите имена в съвременния европейски театър да работят с трупата; Откри нови сценични пространства; Възстанови неправомерно свалени представления; Подкрепи творчески инициативи и проекти на колеги от трупата; Повиши актьорските възнаграждения; Привлече млади хора със съвременен рефлекс и разбирания в различни отдели на театъра; Инициира членството на Народния театър в международната мрежа „Европейска театрална конвенция“, организация, която съдейства за реализирането на съвместни проекти и обмен между големи европейски театри“.

„Театърът заработи на пълни обороти с ново усещане за смисъл. Да дишаш, докато работиш, да виждаш хоризонт и реални възможности, да си пълен с енергия и удовлетвореност, когато влизаш в театъра, е твърде ценен дар! Вярваме, че г-н Васил Василев има способностите и волята да продължи по този път. Надяваме се, че възникващите проблеми ще бъдат решавани. От нас. Тук. В Театъра. Където изкуството е приоритет. Както за нас, така и за зрителите!“, се казва още в писмото.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре