Сега четете
От началото на войната в Украйна броят на кибератаките към България е нараснал 10 пъти

От началото на войната в Украйна броят на кибератаките към България е нараснал 10 пъти

От началото на войната в Украйна броят на кибератаките към България е нараснал 10 пъти, съобщи днес народният представител Деница Симеонова („Продължаваме промяната“) в изслушване на представители на националните парламенти пред специалната комисия на Европейския парламент за външната намеса в демократичните процеси в ЕС, включително с дезинформация.

С началото на войната кибератаките се увеличиха значително и са насочени към национални и европейски институции, под ударите са всички държави от ЕС и НАТО, обобщи Симеонова. България страда силно от руска манипулация, дезинформация и пропагандни кампании, добави тя.

Директорът по комуникациите на ЕП Жауме Дух съобщи, че институцията предвижда значително увеличаване на броя на служителите, работещи по киберсигурността, в навечерието на изборите за евродепутати през 2024 година. По неговите думи усилията за противодействие на външната намеса се съгласуват на равнището на ЕС.

Дух посочи, че избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ през 2016 г. е подействало отрезвяващо по отношение на въпросите за външната намеса в демократичните процеси. Той посочи като подобни примери референдума за напускането на ЕС от Великобритания и случая с „Кеймбридж аналитика“.

Вижте и

По неговите думи ден след нападението срещу сайта на ЕП през ноември, за часове е била свалена и страницата в интернет на белгийската служба за киберсигурност. Според Дух големите интернет платформи като „Гугъл“, „Фейсбук“ и доскоро „Туитър“ имат засега по-добри от националните възможности за противодействие на кибератаките и разпространението на дезинформация.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре