Сега четете
МФ: Фирми с компенсации за ток отчитат свръхпечалби

МФ: Фирми с компенсации за ток отчитат свръхпечалби

Щедрите компенсации за ток, които получават бизнесът, както и данъчните отстъпки като намалени ставки ДДС, изкривяват финансите на държавата. Това става ясно от данните за изпълнението на бюджета за 11-те месеца на годината.

Бюджетът на държавата е на червено с 605 млн. лв. в края на ноември, става ясно от данните на финансовото министерство. За сравнение през септември държавните финанси приключиха почти занулени, след като предните месеци се отчитаха неизменно излишъци за над 1 милиард лева.

Очакванията бяха за далеч по-висок дефицит за ноември. (Бюджетът за тази година е разчетен при 6.2 млрд. лв. дефицит.) От финансовото министерство посочват, че през месеца са постъпили значителни приходи от корпоративен данък, свързани с крайния срок за внасяне на авансовите вноски за данъка през 2022 година. Постъпленията от данъка за месеца са над 1,3 млрд. лв.

На пръв поглед това е добра новина, но от МФ отбелязват, че високите постъпленията от корпоративни данъци индикират и за „възможно свръхкомпенсиране на определени сектори от бизнеса, дължащо се преди всичко на широкия обхват на мерките за небитовите потребители на електрическа енергия“. „Много от предприятията вече прехвърлиха тежестта от високите цени на енергоносителите към крайните клиенти и домакинствата и липсата на фокус на мерките за изплащане на компенсации доведе до изкривяване на финансовите им резултати и формиране на значителни печалби“, посочват от МФ.

В същото време заради намалената и нулева ставка на ДДС за определени стоки и услуги, както и на изпреварващия ръст на ДДС за възстановяване, се очаква неизпълнение на планираните приходи от ДДС за 2022 г.

Като цяло приходите през ноември достигат 56.352 млрд. лв. – с 8.573  млрд. лв. (17,9 %) повече спрямо отчетените за същия период на 2021 г. От данъци са събрани с 5.430 млрд. лв. повече, а неданъчните приходи – с ., неданъчните – с 3.668  млрд. лв. Последните растат значително заради вноските, които правят държавните предприятия от сектор „Енергетика“  във  Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ за изплащане на компенсациите за небитовите потребители.

Вижте и

Около 10 милиарда лева е сумата на компенсациите за ток, които ще получат тази година небитовите потребители – фирми, болници, училища, детски градини, държавни и общински учреждения. За догодина се очаква още по-висока сума, след като депутатите гласуваха по-нисък праг на цената на тока на борсата, над която да бъдат покрити всички разходи на тези потребители.

Първоначално НС одобри праг от 200 лв. за мегаватчас за малките и средните предприятия и 250 лв. (колкото е в момента за всички) – за големите предприятия, но с опцията да бъде намален на 200 лв., ако са инвестирали в енергийна ефективност. Дори Новото решение, предложено от ДБ при второто четене в пленарна зала, бе обнародвано в Държавен вестник. Остра реакция на министерствата на енергетиката и на министерствата на икономиката обаче предизвика прегласуване на размера на компенсациите в енергийната комисия на НС в сряда. Двете министерства твърдят, че е невъзможно да се изпълни диференцираното плащане на компенсациите за малките и големите фирми и това застрашава изплащането на компенсации на всички небитови потребители. Депутатите от енергийната комисия гласуваха 200 лв. да е таванът на цената на тока, над който се поемат всички разходи, и за големите предприятия. Това решение трябва да бъде одобрено и в пленарна зала.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре