Сега четете
Машинното гласуване във вида, в който го познаваме, ще бъде окончателно погребано. Това стана ясно на днешното разглеждане на промените в Изборния кодекс, прокарани от „хартиената коалиция“ на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС

Машинното гласуване във вида, в който го познаваме, ще бъде окончателно погребано. Това стана ясно на днешното разглеждане на промените в Изборния кодекс, прокарани от „хартиената коалиция“ на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС

Машинното гласуване във вида, в който го познаваме, ще бъде окончателно погребано. Това стана ясно на днешното разглеждане на промените в Изборния кодекс, прокарани от „хартиената коалиция“ на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС.

С гласовете на тройката беше прието предложението, за което ратува от дълго време ДПС – на местните избори през 2023 г. ще се гласува само с хартиени бюлетини. Тези бюлетини ще се броят от машини, твърдят от движението, които ще сканират хартията и така ще се установява резултатът. Това изисква пълна подмяна на устройствата, които сега ползваме. С други думи, те ще отидат за скрап, както изглеждаше, че ще стане. Това беше поредният безумен обрат в промените в изборните правила – на парламентарната правна комисия идеята на ДПС беше отхвърлена. Това, че днес беше одобрена в пленарната зала, показва, че формациите в „хартиената коалиция“ са направили нова задкулисна договорка.

Ако дотогава имаме предсрочни избори, както е много вероятно, гласуването ще бъде смесено – и с хартия, и с машини. И тук обаче има уловка, защото на практика ще се гласува с два вида хартиени бюлетини. Едната е класическата, позната хартиена бюлетина, а другата беше наречена „бюлетина от машинно гласуване“.

Това безумно нововъведение дойде от ГЕРБ-СДС, по-конкретно от водача на парламентарната им група Десислава Атанасова. Наречено е така, защото бюлетината ще се отпечатва от машината за гласуване вместо контролна разписка, както беше в миналото. След края на изборния ден, секционните избирателни комисии ще броят и двата вида бюлетини, и ще вписват резултатите в общ протокол. Това обезсмисля употребата на сегашните машини в изборния процес. Причината е, че устройствата на практика се превръщат в скъпи принтери, както многократно посочиха противниците на хартията.

Трябва да се отбележи, че подкрепата на герберите за идеята на ДПС не беше пълна изненада. Самият Бойко Борисов се беше съгласил наскоро, че са необходими нови машини, които да броят бюлетини, вместо да се ползват сегашните със сензорен екран.

Парадоксалното беше, че по този въпрос, който е най-важният в целия законопроект, дебатът в парламента беше най-кратък – по-малко от час. Обсъждането беше прекъснато по искане на социалистите, на които очевидно не им се занимаваше с темата. Това предизвика страхотен скандал в пленарната зала. Съпредседателят на ПП Асен Василев предупреди левите депутати, че отново ще ги изнасят с бял автобус, като така напомни за обсадата на парламента през 2013 г. Ядосаните от напомнянето социалисти му се нахвърлиха, че подтиква гражданите към бунт. „Не ни плашете с белия автобус. Няма нищо страшно. Щом трябва, ще влезем отново в автобуса“, присъедини се и Йордан Цонев от ДПС.

БЕЗУМИЕ БЕЗ КРАЙ

Няма край безумието, на което „хартиената коалиция“ на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС подлага Народното събрание. По настояване на тройката парламентът удължи днешното си заседание до приемането на Изборния кодекс.

В пленарната зала заседават по темата вече втора седмица. И като се вземе предвид, че приемането му наведнъж в парламентарната правна комисия изискваше заседание от 18 часа, изглежда съвсем вероятно депутатите да прекарат днешния ден, както и нощта в сградата на Народното събрание.

Иначе конкретното предложение да се работи, докато „хартиената коалиция“ не получи желаното, дойде от водача на герберските депутати Десислава Атанасова. Тя го направи, когато наближи края на редовното време на пленарното заседание. От ПП междувременно прилагаха обичайната си тактика – да протакат с повтарянето на едни и същи изявления, докато не се изчерпи работното време. Тогава на трибуната излезе Атанасова и, макар че не предложи абсолютно никакво оправдание за искането си, колегите й от „хартиената коалиция“ незабавно го одобриха.

Атанасова се показа силно обидена от прозвището „хартиена коалиция“. „Никой не връща хартията, защото тя никога не си е тръгвала“, размаха пръст тя към опонентите си.

ВСИЧКИ ДЕПУТАТИ – НА ПРОВЕРКА С ДРЕГЕР

Напрежението в залата видимо се покачи и започна интензивна размяна на обиди. Бойко Рашков – бившият вътрешен министър, а сега депутат от ПП, нападна ГЕРБ-СДС и ДПС с обвинения, че купуват гласове на избори. Зам.-шефът на движението Йордан Цонев го нарече от трибуната „откровен лъжец“, а когато Рашков започна да му подвиква от залата, заяви: „Ще извикам да направят проверка с дрегер.“ Накрая нападна ексшефа на МВР, че е трябвало не само да си подаде оставката, но и публично да си „изяде дипломата“ на юрист, задето е арестувал Бойко Борисов.

Вбесен, на трибуната излезе съпредседателя на ПП Асен Василев. Преди той да заговори, водещият заседанието Росен Желязков отбеляза, че „имаме практика да не се консумират напитки“ в залата. „Може ли с дрегер да проверим всички присъстващи? Хайде, докарайте дрегера и да започнем откъдето искате!“, реагира Василев. Смутен, Желязков отвърна, че имал предвид безаколхолни напитки.

Василев беше гневен на Йордан Цонев, който високомерно беше заявил, че ДПС ще остане в парламента дълго след като ПП я няма. „Причината да сте в тази зала много преди нас не я знам. Но причината да бъдете след нас се опитвате днес да я направите, като продължавате да фалшифицирате изборите с хартиената бюлетина“, обърна се водачът на ПП към Цонев. Той напомни, че „хартиената коалиция“ има достатъчно гласове за мнозинство. „Направете си го това правителство. Ама не ви отърва, искате патерица, да си я вкарате по втория начин, а резултата да си вдигнете с чували“, допълни бившият финансов министър. В отговор Цонев нарече ПП и ДБ „политически проксита на дълбоката държава“.

НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ ХАРТИЕНАТА БЮЛЕТИНА

Вижте и

След като стана ясно, че парламентът ще заседава докато прокара хартиената бюлетина, в кулоарите на парламента ПП и ДБ призоваха гражданите да излязат на протест.

„Хариената коалиция реши, че днес е денят, в който ще прокарат хартиената бюлетина. Днес е денят, в който демократичният вот на всеки български гражданин ще бъде подменен. Днес отново отваряме вратата за 15% невалидни бюлетини“, заяви бившият премиер Кирил Петков. И призова хората, които уважават демократичния глас, да продължават да отстояват правата си. „Това е връщане обратно към чувалите на ГЕРБ. Чували пълни с кеш от магистрали и чували с фалшиви бюлетини“, допълни колегата му Асен Василев. Призивите за протести бяха подкрепени и от съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов.

Протестът е насрочен за днес в 18.30 ч. пред сградата на Народното събрание.

ВСЯКА ПОЛЕЗНА ПРОМЯНА – В КОШЧЕТО ЗА БОКЛУК

По-рано всички полезни предложения за промени в Изборния кодекс бяха посечени от „хартиената коалиция““.

Най-напред ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС не позволиха да се въведат специални преброителни комисии, както предложи ДБ. Идеята на десните беше броенето на гласовете да се изнесе извън секционните избирателни комисии, за да се провежда по-качествено, по-ефективно и по-прозрачно.

Това беше особено важно, предвид на това, че „хартиената коалиция“ иска обратно хартиените бюлетини. Даже вождът на герберите Бойко Борисов лично се беше съгласил за преброителните центрове. В пленарната зала обаче тройката ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС безапелационно отхвърли идеята.

Източник СЕГА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре