Сега четете
С 86 гласа „за“, 127 „против“ и един „въздържал се“ парламентът отхвърли предложената от ПГ  на „Продължаваме Промяната“  декларация, в която се настояваше служебният кабинет да внесе бюджет за 2023 г. 

С 86 гласа „за“, 127 „против“ и един „въздържал се“ парламентът отхвърли предложената от ПГ  на „Продължаваме Промяната“  декларация, в която се настояваше служебният кабинет да внесе бюджет за 2023 г. 

С 86 гласа „за“, 127 „против“ и един „въздържал се“ парламентът отхвърли предложената от ПГ  на „Продължаваме Промяната“  декларация, в която се настояваше служебният кабинет да внесе бюджет за 2023 г.

„Продължаваме Промяната“(ПП), „Демократична  България“ и „БСП за България“ подкрепиха документа. Против бяха от ГЕРБ-СДС, ДПС , „Възраждане“ и „Български възход“. Един депутат от ДПС се въздържа. Дебатите продължиха почти през целия пленарен ден.

В документа се настоява Министерският съвет да изпълни задълженията си, произтичащи от Закона за публичните финанси, и при спазване на всички законови изисквания да внесе в Народното събрание одобрен законопроект за държавния бюджет на Република България за 2023 г. , заедно с актуализираната средносрочна бюджетна прогноза, прието становище на Министерския съвет по проекта на бюджета на съдебната власт и програмните формати на бюджети на първостепенните разпоредители с бюджет по държавния бюджет, които съответстват на параметрите на законопроекта за държавния бюджет и на актуализираната средносрочна бюджетна прогноза.

В декларацията се иска служебното правителство да изпълни задълженията си, произтичащи от Кодекса за социалното осигуряване и от Закона за здравното осигуряване, и да внесе в Народното събрание законопроекти за бюджетите на ДОО и НЗОК за 2023 г.

В документа се предвиждаше да бъде записано, че парламентът настоява Министерският съвет да изпълни тези свои задължения незабавно, доколкото законово предвиденият за това срок (31 октомври 2022 г.) вече е изтекъл.

В политиката и в правния мир няма вакуум, когато 4 парламента поред не могат да излъчат или излъчват нестабилни мнозинства, българският народ казва кой с кого може да се коалира, казва, че всеки от нас с всеки може, затова ни е пратил тук, изтъкна Йордан Цонев, замeстник-председател на ПГ на ДПС. Друг е въпросът за политики, за профил, уточни той. Депутатът добави, че почти всички избиратели искат от парламентарните сили да спрат да се карат, да намерят общ език, да спрат да ги занимават с избори и да има кабинет.  Само че ние кого слушаме – анализаторите, които ни казват как не можем, защото някои проксита не могат да направят кабинет, пречи се в България да има истинска стабилност – икономическа и всякаква, пречи се от кръга „Капитал“, смята Цонев. Той отбеляза, че в обществената среда се говори единствено кой с кого не може и по тази причина нямаме кабинет и се прави законодателство за предсрочни избори.

Българските избиратели очакват да постъпим отговорно и да съставим правителство, такъв опит не е направен изобщо, прави се опит от двете партии да си направят кабинет, няма истински разговор, коментира политикът. Моята съвест ми казва, че българските избирателите ни изпратиха тук не за да мислим с „говорящите глави“, а с нашите глави, и да се опитаме да формираме кабинет, изтъкна Йордан Цонев.

В началото на изказването си той заяви, че по негово лично мнение е трябвало да бъде внесен бюджет за догодина, заради Конституцията и Закона за публичните финанси. С удължаване на мерките сега поне ще можем да подсигурим функционирането на държавните системи, посочи депутатът.

Вижте и

Защо кръгът „Капитал“, който  се обявява за  евроатлантическите ценности, бойкотира евроатлантическото бъдеще на България, включи се в дебата Цончо Ганев от „Възраждане“.  Значи, смята той, са проводници на интересите на Путин, най-чистата форма на прикрито прокарване на такива интереси са точно те.

Само някой, който тотално не познава Конституцията, Закона за публичните финанси и правилника за работа на Народното събрание (НС) може да внесе такъв тип декларация, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Тя припомни, че правителството на Кирил Петков е паднало с вот на недоверие именно заради провал във финансовата политика. И ще внасяте декларация, в която демонстрирате своите размисли за държания бюджет, възмути се  тя. По думите ѝ тази декларация е абсолютно нелегитимен акт, особено когато вече на първо четене е приет законопроект. Ще настоявате Министерският съвет да внесе закон за държавния бюджет до 31 октомври, когато това правно „нищо“ (декларацията) е внесено на 1 ноември, давате ли си сметка колко сте несъстоятелни, обърна се тя към „Продължаваме Промяната“. Г-н Гюров, не мога да си представя, че бяхте кандидат за гуверньор на БНБ и сте подписали такъв документ,  обърна се Атанасова и към председателя на ПГ на ПП. Мисля, че въпросният документ, проект, ще се изучава, както и всичките ви действия, в юридическите, вероятно и в икономическите факултети, като „злокобен пример за системен правен нихилизъм“, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС. Аматьори бяхте, аматьори си оставате, завърши Атанасова.

Четенето с разбиране не ви е сила, отговори ѝ Асен Василев, съпредседател на „Продължаваме Промяната“. И подчерта, че в декларацията се констатира, че законовият срок – 31 октомври, е изтекъл. Ние искаме държавата да започне 2023 г. с бюджет и в него да се реши какво да влезе и какво да не влезе, съгласно волята на депутатите, посочи той.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре