Сега четете
Дежа вю: Парламентът 4 часа обсъжда декларацията за нов бюджет, за да я отхвърли

Дежа вю: Парламентът 4 часа обсъжда декларацията за нов бюджет, за да я отхвърли

48-ото Народно събрание пропиля още един пленарен ден. Депутатите първо включиха декларацията на „Продължаваме промяната“ за бюджета в програмата за днес, а след повече от 4 часа и половина дебати я отхвърлиха.

Декларацията, призоваваща служебния кабинет да внесе нов бюджет за 2023 г., бе отхвърлена със 127 гласа „против“ срещу 86 „за“ и 1 „въздържал се“. Вчера НС на първо четене удължи незнайно докога миналогодишния бюджет и сега остава да действа той.

В началото на пленарното заседание председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров поиска в дневния ред да влезе декларацията за бюджета, тъй като в противен случай държавата минава на автопилот и се замразяват социалните плащания. Изненадващо предложението мина със 113 гласа „за“ (ПП, ДБ, БСП и „Възраждане“) срещу 104 „против“ (ГЕРБ, ДПС и „Български възход“). Декларацията няма задължителен характер и в този смисъл крайното решение дали да има нов бюджет е на Министерски съвет.

На този фон от кабинета на Гълъб Донев са категорични, че няма да внасят нов, тъй като това е работа на редовно правителство. Ако нов бюджет не бъде внесен, то всеки месец догодина държавата ще разполага с 1/12 част от средствата, заложени в стария бюджет. През удължителния закон не могат да се вдигат заплати и пенсии. Старият бюджет ще важи до приемането на нов. Това означава, че ако 48-ото НС не успее да излъчи правителство и се стигне до нови предсрочни избори, то Бюджет 2023 може да има чак през следващото лято.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ коментира, че от Движението няма да подкрепят декларацията. Твърденията, че държавата се оставя на автопилот и без бюджет, не са верни, защото вчера приехме на първо четене удължаване на бюджета за 2022 г., коментира той. Карадайъ посочи, че вътре в удължителния закон могат да се правят размествания на разходите за сметка на други пера, но в рамките на тези приходи. Той коментира, че трябва да водят и дебат още колко дългове можем да си позволим като държава, кой и как ще ги плаща, дали ще се вдигат данъците и осигурителните вноски. В момента това са дългове на цената на изборния популизъм, а не с грижа за българските граждани, каза Карадайъ.

Васил Пандов (ПП) възрази, че не е съгласен, че с този закон за удължаване могат да правят преразпределение на разходи или на приходи. Той отбеляза, че правителството има задължение по конституция да внесе проект на бюджет.

Председателят на ПГ на „Продължаваме Промяната“ Андрей Гюров призова да се прекъсва оратора, когато се говорят неистини и лъжи от трибуната. По време на управлението на правителството „Петков“ дългът е паднал с 2 млрд. номинално и като процент от БВП, посочи той. Бившият вицепремиер и министър на финансите Асен Василев коментира, че тези 15 млрд. са фикция, лъжа. Тази лъжа е казана единствено, за да може средствата, вместо да стигат до българските граждани, да стигат до обръчите от фирми, допълни той.  Василев посочи, че целият дълг, който е бил изтеглен, стои по сметка в БНБ. Делян Добрев от ГЕРБ-СДС попита Асен Василев защо предишното правителство не е изтеглило по-евтин кредит – на 2%, още през март, а е оставило служебният кабинет да изтегли на 5% . Вие сте лично отговорен за тези 3% и за този милиард на година и точно Вие да излезете от тази трибуна и да говорите за морал ми идва малко в повече, каза Добрев.

Вижте и

Малко преди края на дебатите депутатът от „Възраждане“ Димо Дренчев заяви, че групата му няма да подкрепи декларацията на „Продължаваме промяната“, тъй като не било редно служебно правителство да внася бюджет и нямало проблем да се продължи със стария и през следващата година. Смяната в позицията на депутатите е изненадваща, тъй като сутринта те подкрепиха влизането на декларацията като точка в дневния ред, а вчера, по време на дебатите за удължителния закон, заявиха, че старият бюджет не е актуален.

От „Български възход“ споделят тезата, че служебен кабинет не трябва да прави бюджет, който няма да изпълнява.

От ДПС и ГЕРБ-СДС са на мнение, че отварянето на бюджетната процедура сега – без ясно мнозинство и редовно правителство, ще доведе до увеличаване на дефицита и нарушаване на финансовата стабилност. Десислава Атанасова пък припомни, че кабинетът на Петков бе свален заради провал във финансовата политика с първия успешен вот на недоверие в съвременната история на България. Експремиерът Петков пък попита защо щом финансовата политика на „Продължаваме промяната“ била провал, сега искат да я удължат с удължаването на тазгодишния бюджет.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре