Сега четете
Надежда Йорданова: По начина, по който в момента се поставя под въпрос машинното гласуване, то би породило недоверие в технологията, която предлага ДПС

Надежда Йорданова: По начина, по който в момента се поставя под въпрос машинното гласуване, то би породило недоверие в технологията, която предлага ДПС

По начина, по който в момента се поставя под въпрос машинното гласуване, то би породило недоверие в технологията, която предлага ДПС“, коментира във вторник вечерта в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ бившият правосъден министър и настоящ депутат от „Демократична България“ Надежда Йорданова.

В четвъртък в пленарната зала в Народното събрание ще се обсъжда предложението на ДПС за въвеждане на изцяло нов вид машини, които да преброяват хартиените бюлетини. Идеята не беше подкрепена от водещата правна комисия, но не е ясно дали няма да бъде приета при гласуването в зала.

„В крайна сметка при машините, които предлага ДПС, пак ще има общуване между гласоподавател и машина и машинно ще се отчитат резултатите. Пак ще има софтуер и пак ще има флаш памети. Просто така функционират машините“, коментира Надежда Йорданова. Според нея все още не е ясно какви точно ще бъдат окончателните промени в Изборния кодекс, които ще бъдат гласувани от парламента.

Вижте и

„Това, което наблюдаваме в последните седмици, показва, че гласът на Централната избирателна комисия (ЦИК) е заглушен от представителите на ГЕРБ и ДПС, а понякога и от представителите на БСП. ЦИК е колективен орган и взема решения с мнозинство от 2/3. ГЕРБ и ДПС имат блокираща квота, т.е. ЦИК не може да вземе решение. ЦИК беше поканена на заседанието на правната комисия, когато се обсъждаше на второ четене обединение ЦИК с гласовете на ГЕРБ и ДПС и не успя да вземе решение да изрази становище“, каза още Йорданова.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре