Медицинският университет стана на 105 години

Тържествено бе отбелязан празникът на Медицински университет – София и 105-тата годишнина от създаването на Медицински факултет. Церемонията се проведе в аулата на СБАЛАГ „Майчин дом”, в присъствието на цялото ръководство на университета, декани, зам.-декани, преподаватели и много гости.
Преди повече от век медицинската наука в страната ни намери сигурен пристан, благодарение на цялата българска медицинска и културна общественост в онези години, след многогодишни дебати и не малко усилия, каза ректорът на МУ-София акад. Лъчезар Трайков. „Медицинският университет се създава след повече от 30 години след Медицинския факултет, припомни той. Десетилетия наред продължаваме да сбъдваме мечтите и стремежите на хилядите преди нас – достойно да спазваме традициите, да градим една общност на споделени ценности и да допринасяме за развитието на българската медицина. С гордост от постигнатото и с нестихващ устрем за нови постижения в науката и практиката“, допълни акад. Трайков.
Според правилника на МУ-София, ректорът връчи дипломите на заелите академични длъжности „професор“ и „доцент“ за изминалата 2021-та година, а в словото си спомена и броя на новите доктори, доктори на науките и асистенти по факултети, спечелили конкурс или назначени през 2021г.
Поздравление към колегите отправи и деканът на Медицинския факултет проф. д-р Димитър Буланов Той спомена с почит основателите и първите професори на Медицински факултет, които „положиха основите на българската медицинска наука и образование у нас, така че да ни направят видими и част от медицинската общност в Европа и света“.  Своите поздравления поднесоха и председателят на Български лекарски съюз д-р Иван Маджаров и изпълнителният директор на Александровска болница проф. Йонков.
На церемонията бяха връчени традиционните награди на Медицинския факултет за научна дейност. За носител на наградата за високи постижения в медицинската наука и преподаване в областта на фундаменталните науки на името на АКАД. ДИМИТЪР ОРАХОВАЦ бе определена доц. Д-р Жоржета Бочева – Катедра по фармакология и токсикология. Наградата бе връчена от проф. Валентина Петкова – зам. – ректор на МУ-София.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре