Сега четете
Депутатите може да задължат кабинета да внесе нов бюджет

Депутатите може да задължат кабинета да внесе нов бюджет

Народното събрание може да да задължи служебното правителство да внесе проект на бюджет за 2023 г. Това ще стане, ако пленарната зала одобри декларация, предложена от ПП. Депутатите на Кирил Петков и Асен Василев настояха тя да бъде разгледана като първа точка от парламентарната програма и успяха да спечелят мнозинството от колегите си на своя страна.

От служебния кабинет досега са внесли единствено законопроекти, с които се удължава действието и през следващата година на действащите към момента закони за държавния бюджет, за държавното обществено осигуряване и за здравната каса. Те бяха приети на първо четене вчера в пленарната зала.

ПП обаче отдавна настоява да се приемат изцяло нови бюджети. Хората на Петков и Василев поставяха този въпрос като условие и във всички политически преговори, свързани със следващото редовно правителство, които водиха.

Тази сутрин те поискаха декларацията да влезе в дневния ред на пленарната зала. В текста й се посочва, че Министерският съвет е задължен да внесе законопроект за държавния бюджет. Това задължение произтича от Закона за публичните финанси, Кодекса за социално осигуряване и Закона за здравното осигуряване, и трябва да бъде изпълнено незабавно, тъй като законово предвиденият за това срок, който е 31 октомври, е изтекъл отдавна.

Декларацията представи съпредседателят на ПП Асен Василев. Той посочи, че с удължаването на действащите бюджети служебният кабинет на практика предлага политика на замразяване на всички доходи и плащания в държавата. Така ще останем без бюджет до юни-юли 2023 г., изтъкна Василев, и държавата ще премине на автопилот.

Вижте и

Подкрепи го съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов. Според него случващото се е пример защо институцията на служебното правителство трябва да бъде премахната от Конституцията, тъй като в случая с бюджета кабинетът на президента Румен Радев отказва да изпълни закона и нищо не може да му се направи. „Трябва да кажем на МС, че нарушава закона. Това е смисълът на тази декларация“, обясни той.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре