Сега четете
ГЕРБ-СДС искат табела „комунизмът е престъпен“ върху обществени сгради

ГЕРБ-СДС искат табела „комунизмът е престъпен“ върху обществени сгради

Законопроект предлага върху всички обществени сгради, културни институции, училища и университети да има надпис, който потвърждава престъпния характер на комунистическия режим. Той е внесен от ГЕРБ-СДС и предстои да бъде разгледан в правна комисия.

Надписът трябва да бъде монтиран „на фасадите или на видно място“ на сградите и да гласи: „Комунистическият режим в България (09.09.1944-10.11.1989 г.) и дейността на БКП са обявени за престъпни със закон, приет от 38-то Народно събрание“.

Освен това всички органи на държавната и местната власт, техните териториални звена, публично-правни организации, образователни институции, юридически и физически лица, се задължават да махнат от публичните места символи във възхвала на комунизма и Българската комунистическа партия. Символите могат да бъдат предоставени на Музея за социалистическо изкуство.

Проектозаконът предвижда глоба в размер на една месечна заплата за неизпълнение на тези разпоредби. При следващи нарушения глобата ще увеличи двойно.

Вижте и

В мотивите си депутатите от ГЕРБ-СДС пишат, че се правят „системни и целенасочени опити за събуждане на носталгия у съвременниците на режима и заблуждение на по-младото поколение, което няма лични впечатления от него“.

Преди ГЕРБ-СДС обаче от „Демократична България“ също внесоха подобен законопроект. ДБ предлагат да бъдат премахнати всички комунистически паметници и символи на територията на България. Ако пък даден паметник не може да бъде преместен, върху него трябва да се монтира табела със следния надпис:  „Комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довел страната до национална катастрофа, и дейността на Българската комунистическа партия са обявени за престъпни със закон, приет от 38-ото Народно събрание.“  Предложената глоба за неизпълнение е между 500 и 3 хил. лв.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
1
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре