Сега четете
Брюксел се кани да конфискува руски милиарди, за да ги даде на Украйна

Брюксел се кани да конфискува руски милиарди, за да ги даде на Украйна

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен направи днес остро изявление преди редовния колегиум на ЕК, като набеляза две важни задачи пред държавите от ЕС: да конфискуват замразените руски активи с цел да бъдат предоставени на Украйна и да настояват за специален съд към ООН, който да привлече под отговорност виновниците за войната в Украйна.

Нахлуването на Русия в Украйна донесе смърт, разрушения и неописуеми страдания, каза тя. Смята се, че досега са загинали над 20 000 цивилни и 100 000 украински военни.

Първо, Русия трябва да плати за ужасяващите си престъпления, включително за престъплението агресия срещу суверенна държава.

Ето защо, като продължаваме да подкрепяме Международния наказателен съд, ние предлагаме да се създаде специализиран съд, подкрепен от ООН, който да разследва и преследва престъплението на Русия, свързано с агресията. Готови сме да започнем работа с международната общност, за да получим възможно най-широка международна подкрепа за този специализиран съд, каза тя.

Вижте и

Второ, Русия трябва да плати и финансово за причинените от нея разрушения. Щетите, понесени от Украйна, се оценяват на 600 милиарда евро. Русия и нейните олигарси трябва да компенсират Украйна за щетите и да покрият разходите за възстановяване на страната. Ние разполагаме със средствата да накараме Русия да плати. Блокирахме 300 млрд. евро от резервите на Руската централна банка и замразихме 19 млрд. евро от парите на руските олигарси, каза тя.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре