Сега четете
Бивши ръководни фактори в БСП, направиха ново ляво обединение

Бивши ръководни фактори в БСП, направиха ново ляво обединение

Без единство, след още 3-4 избора ще сме под чертата, предупреди бившият президент Георги Първанов.

Редица леви политици – както лидери на политически партии, така и членове на БСП, се събраха на кръгла маса под надслова „Лява България – идеи, политики, единение“ в НДК, на която обсъдиха първите стъпки към ново голямо ляво обединение, което ще работи за следващите парламентарни и местни избори през 2023 г. Дали ще бъде коалиция или една партия нямаше единни мнения сред участниците на форума.

При всички случаи този блок очевидно ще съперничи на столетницата, чийто лидер Корнелия Нинова усети предизвикателството и призова конкурентите си да се върнат в БСП. Нямаше обаче подобни настроения сред участниците на форума, някои от които говореха с открита неприязън спрямо водената от Нинова партия.

Повечето участници бяха хора, някога обвързали се със столетницата, а впоследствие започнали нова политическа кариера. Присъстваха бившият президент Георги Първанов, Румен Петков от АБВ, Мая Манолова от „Изправи се, България“, Георги Кадиев от „Нормална държава“, Александър Томов от „Българска социалдемокрация“, Татяна Дончева от „Движение 21“, Симеон Славчев от МИР, Александър Паунов от Комунистическата партия на България, Минчо Христов от „Движение на непартийните кандидати“. Не се появи, както се очакваше, Красимир Янков от „Българска прогресивна линия“, който се отцепи от БСП през 2021 г.

Имаше и много настоящи социалисти, включително и високопоставени фигури, членове на Националния съвет на БСП, като Костадин Паскалев и Красимир Карамфилов. Всъщност, както се разбра от изявленията на участниците, именно Паскалев беше домакинът на днешния форум. Забелязваха се и други познати фигури на БСП, низвергнати от Корнелия Нинова, като Кирил Добрев, Георги Пирински и Ангел Найденов. На кръглата маса участваше и Светлана Шаренкова – председател на форума „България – Русия“.

Дискусията откри Костадин Паскалев, който обясни, че група социалисти са решили да свикат разговор на леви хора. Идеята е да се създаде работеща организационна структура, която да е в състояние да увеличи политическото представителство на левите формации, изпаднали в тежка криза през последните години. „Това не е учредително събрание. Няма предварителни решения. Тук не се избира лидер“, изтъкна Паскалев. И уточни, че днешната среща трябва да постави началото на разговор за консолидация на лявото в България. Колегата му Красимир Карамфилов, който освен член на Националния съвет е и един от водачите на БСП-Пловдив, се обърна с молба към другите участници да потърсят път към ръководството на неговата партия. „Знам, че няма да бъде лесно“, призна той.

С най-голямо внимание левите слушаха изказването на Георги Първанов. Експрезидентът си спомни с удоволствие, че през 2001 г., отново в НДК, са били поставени основите на „Коалиция за България“ – един от най-успешните коалиционни формати на левицата в новата ни история. „Левицата се нуждае от дълбока трансформация. Бих казал промяна, но взеха тази дума и я опорочиха“, започна Първанов. Той подчерта, че моментът е критичен за левите политически сили в България, които трябва да се обединят, за да бъдат успешни. „Ако изпуснем сега момента, не виждам кога би могло да стане. След още 3-4 избора, ние ще сме под чертата“, прогнозира той. И призова останалите участници във форума да направят „силна коалиция“.

Първанов сам заговори за предложението, което Нинова отправи към бившите социалисти – да възстановят членството си в БСП в името на лявото единство. Бившият президент кисело припомни, че през 2014 г. той и негови съмишленици бяха изключени от столетницата, даже в нарушение на партийния устав, както подчерта. За него очевидно нямаше значение, че тогава „Позитано“ 20 се държеше от Михаил Миков.

Вижте и

Мая Манолова беше също толкова песимистично настроена за състоянието на лявото, колкото и Първанов. „Диагнозата е ясна – лявото е в кома. БСП и лявото губят избори, губят хора“, отсече бившият омбудсман. Тя не скри лошите си чувства към настоящото ръководство на „Позитано“ 20, което определи като „шепа послушковци, които не смеят да изразят собственото си мнение“, и обвини БСП, че „коленичи пред ГЕРБ и ДПС“. Манолова обобщи, че е необходим „рестарт на лявото“, и даже обяви, че е готова с наименование за новия ляв блок. Никой обаче не я попита какво е то.

Светлана Шаренкова предупреди участниците да не се подават на обещанията за „амнистия“ от Нинова и ги призова да се държат заедно. А Татяна Дончева обяви, че с настоящото си ръководство „БСП ще продължи да пада като воденичен камък надолу“, но трябва да се търси подкрепата на хора от столетницата за новия ляв проект. Тя подчерта, че събралите се на кръглата маса трябва отсега да мислят за създаването на нова партия.

Източник СЕГА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре