Сега четете
Янев: Трябва ни обединение, за да излезем от кризата

Янев: Трябва ни обединение, за да излезем от кризата

Ако „Български възход“ получи третия мандат – не изключвам подкрепа от никого, включително от „Възраждане“. Необходимо ни е обединение и трябва да излезем от омагьосания кръг през последните две години, в които България скача от криза в криза.

„Ако от сега тръгнем да търсим варианти или обяснения как някой дава на концесия или под наем третия мандат, това обезсмисля цялото усилие за правене на правителство. Отговорната задача на политиците в НС е да намерят решение и формулата, която решава проблемите на хората“.

Това заяви в студиото на „Здравей, България” председателят на „Български възход” Стефан Янев в отговор на въпрос, ако му бъде връчен третия мандат, как ще избегне риска той да не изглежда като мандат под наем, при който партията изглежда като формален носител, а реално да управлява ГЕРБ.

Янев беше категоричен, че с дела ще покаже, че това реално не е така. „Какво прилагателно ще сложат на правителството, дали ще бъде с експерти или ще хора, които са по политически свързани – не ме притесняват тези етикети. защото същността на това, което би могло да се случи, ще бъде достатъчно прозрачно представена на обществото. Вярвам, че такъв тип конструкция не може да се случи без коалиционно споразумение, което е споделено между всички партии, които го подкрепят”, подчерта Янев. И допълни: „Принципите, приоритетите, около които се прави това мнозинство и се изгражда това коалиционно споразумение – трябва да са ясни и подкрепени от всички партии, които застават зад него”.

Според него идеалният вариант за кабинет е правителство с всички парламентарно представени партии. „Това е коалиция 200 плюс депутата. Не говорим за партиите анблок, а да кажем с някои от партиите – частична подкрепа. Това е въпрос на технология, разговори и възможности. песимистичният вариант е 160 плюс депутати. Тоест три партии няма да бъдат достатъчни. Вероятно четири партии, които подкрепят този тип коалиционно споразумение. Евентуално мнозинство, което да излъчи правителство”.

Вижте и

Той не изключи подкрепа от нито една партия от НС, включително от „Възраждане“. „Никого не изключвам. Доколко това е реалистично – ще се види от разговорите. Когато виждаме поведението на партиите, фокусирани върху един или друг проблем и търсене на конфронтация, това не предполага лесен диалог“.

„Необходимо ни е обединение и трябва да излезем от омагьосания кръг през последните две години, в които България скача от криза в криза“, подчерта Янев и беше категоричен, че в бъдещия кабинет всички ще участват със споделена отговорност, но когато се избере капитан на отбора, той ще определя курса.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре