Сега четете
Крум Зарков: Имаме всички шансове да се признае правото на България да бъде част от Шенген

Крум Зарков: Имаме всички шансове да се признае правото на България да бъде част от Шенген

Всички инциденти на границата, включително и трагични, трябва да са сигнал за европейските ни партньори, включително и за Нидерландия, че България дава жертви за тяхната сигурност и че влизането в Шенген подобрява сигурността, а не обратното. Това коментира служебният министър на правосъдието Крум Зарков в предаването „Денят започва“ на БНТ.

Той посочи, че решението за присъединяване на България към Шенген ще бъде взето на 8 декември от Съвета на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи.

Според Зарков последното препятствие пред България е позицията на Нидерландия. За тези няколко месеца успяхме да спечелим подкрепата на Европейската комисия, на Европейския парламент с много голямо мнозинство, на Чешкото председателство и на всички страни членки, с изключение на Нидерландия, коментира той.

Вярвам, че Нидерландия ще застане на правилната позиция, защото няма практически и фактически аргументи да се противопостави. Вярваме, че имаме всички шансове да се признае правото на България да бъде част от Шенген, добави Зарков.

Вижте и

Министърът изрази надежда, че ще бъде постигнат положителен резултат по отношение на позициите на Австрия и Швеция.

Той припомни, че през последните месеци е имало няколко проверки от страна на европейските институции, които са установили, че България е изпълнила техническите критерии.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре