Сега четете
Искат ваксините срещу ротавируси и варицела да станат задължителни

Искат ваксините срещу ротавируси и варицела да станат задължителни

Ваксините срещу ротавируси и варицела да бъдат включени в задължителния имунизационен календар, предлагат от Българската педиатрична асоциация.

Относно препоръчителните имунизации от БПА предлагат да се въведе по-голям възрастов диапазон на обхват на сега действащата програма за безплатно приложение на HPV-ваксината и тя да се поставя при момичета и момчета от 9- до 18-годишна възраст.

Лекарите препоръчват още децата с хронични дихателни, сърдечносъдови, ендокринни, ревматологични и хематологични заболявания, както и тези с наднормено тегло, при желание от техните родители, да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. Според БПА противогрипна ваксина трябва да се прилага всяка година на всички деца над 6-месечна възраст. А с цел осигуряване на лигавичен имунитет за бебетата над 24 месеца, педиатрите съветват ежегодна противогрипна имунизация с 4-валентна, жива, назална противогрипна ваксина. Те обаче подчертават, че тя трябва да бъде включвана като препоръчителна в Наредба 15 и в съществуващата противогрипна безплатна програма в България.

Вижте и

Според БПА сумите за дейност по поставянето на всички препоръчителни и задължителни ваксини трябва да е еднаква, а МЗ да въведе типова декларация за информиран отказ от страна на родители при имунизация с препоръчителна ваксина.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре