Сега четете
Дончева на среща вляво: И с по-големи кретени сме правили коалиция, повярвайте ми

Дончева на среща вляво: И с по-големи кретени сме правили коалиция, повярвайте ми

Представители на вътрешната опозиция на БСП, както и лидерите на АБВ, „Изправи се, България“, „Движение 21“, „Нормална държава“ и МИР се обединиха върху обща декларация.

Това се случи по време на кръгла маса под наслов „Лява България – идеи, политики, единение“, на която присъстваха в частност Георги Пирински и Кирил Добрев, лидерите на АБВ – Георги Първанов и Румен Петков, на „Изправи се, България“ – Мая Манолова, на „Движение 21“ – Татяна Дончева, на „Нормална държава“ – Георги Кадиев, и на партия МИР – Симеон Славчев.

Станишев отказал поканата за срещата за ново ляво обединение

Председателят на форум „България – Русия“ Светлана Шаренкова призова присъстващите да не се поддават на т. нар. „амнистия“, предложена от Корнелия Нинова: „БСП нито е главна прокуратура, нито Нинова е главен инквизитор, за да дава индулгенции. Колкото повече единомислещи сме заедно, толкова по-добре. Нека сме в едно семейство, нека се караме, ако трябва, но да бъдем заедно и да побеждаваме.“

„Нашата кауза е солидарността – на социалисти, хората на лявата идея, граждани. Разделенията, трупани с години, заплашват с разпад обществото и държавата. Задълбочаващите се неравенства рушат доверието. Ставаме все по-несвободни и независими и като индивиди, и като общество. Какво да се прави? Да отстояваме свободата, икономическата и социална свобода, свободата сам да определяш живота си, но на принципа равна свобода на всички, а не само за икономически и социално силните.

Да насърчаваме солидарността, защото липсата ѝ води до най-големите недостатъци на обществото. Ние трябва да назовем основните леви ориентири, за да се върне лявата идея обратно в обществото. Искаме да живеем в държава, в която икономическите и социални разделения са възможно най-малко. Време е за широк ляв фронт, защото за социализма има място в България“, пише в декларацията, върху която се обедини кръглата маса.

В декларацията на лявата среща се акцентира върху важността от въвеждането на прогресивни данъци с необлагаем минимум, за да се преодолее разликата между бедни и богати, осигуряването на енергийната национална сигурност за България и провеждането на справедлив зелен преход, както и на борбата с демографската катастрофа.

„Лявото политическо пространство у нас е разделено и е напът да изчезне. Нужно ни е единение, нови идейни ориентири, съчетаващи традиция и съвременни политически решения“, призовават социалистите.

Татяна Дончева коментира, че въпросът за ново ляво обединение е много трудно решим. Тя се обяви за създаването на нов политически субект: „За да може групите, които той формира по места, да започнат да живеят с мисълта, че се върви към един нов субект и няма да се говори кой на кого е началник и кой каква квота има.“

Вижте и

„И с по-големи кретени сме правили коалиция, повярвайте ми. (…) Това, че ние сме организирани в партиите си, е една допълнителна подробност. Затова трябва да мислим за този единен субект, а не да се затваряме в една коалиция и да казваме как сърцето ни е в БСП“, обобщи тя.

По думите ѝ обаче усилията на събралите се в залата на бива да изместват усилията на „другарите“ им в БСП, които се борят за промяна. Дончева обяви, че е против създаването на допълнителни предпоставки за конфронтация с ръководството на БСП:

„Ще излезе, че тук участваме в някаква завера и се опитваме да наклоним везните. Не е добре за Нинова, не е добре и за членовете на БСП, които ще сметнат това за посегателство върху работата им. Няма нужда в момента, когато са изострени страстите, да наливаме масло в огъня.“

Според Татяна Дончева към един такъв потенциален единен проект трябва да бъдат привлечени и хора от БСП – както партийци, така и поддръжници.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре