Сега четете
Свобода на религията: крайъгълен камък на човешките права

Свобода на религията: крайъгълен камък на човешките права

Всички права са равни, но някои права са по-равни от други. ФИФА и властите в Катар са справедливо критикувани за ограниченията на правата на ЛГБТ и тяхното отношение към работниците мигранти. Но нищо не се казва за злоупотребата с правата на религиозна свобода, световен проблем, както и за един местен проблем в Катар и други държави от Персийския залив, където много работници мигранти, особено тези в домашна помощ, са християни от Филипините.

Член 18 от Декларацията на ООН за правата на човека разяснява подробно какво означава правото на религиозна свобода, нарушавано по целия свят. „Всеки има право на свобода на мисълта, съвестта и религията; това право включва свободата да променя своята религия или убеждения и свободата, самостоятелно или съвместно с други, публично или частно, да изповядва своята религия или убеждения чрез преподаване, практика, богослужение и ритуали.“ Това означава малко на практика днес, нито в световен мащаб, нито в Катар, който е домакин на големи междурелигиозни събирания, но където дори на Великден на християнските служители се отказва свободно време, за да присъстват на религиозни служби.

Тормозът и преследването на хора заради тяхната вяра в световен мащаб, от словесни обиди и реч на омразата, до палежи и убийства, непрекъснато нараства. Само осем от 198 държави, наблюдавани от евангелската християнска организация Open Doors , получават чисто здраве. Помощ за църквата в нужда , католическа организация, която работи в над 140 страни, в момента провежда кампания „Наруши мълчанието“, за да повиши осведомеността за преследването на християни и всички религии [курсив мой], с ден на специални събития този Сряда в Украинската католическа църква в Лондон.

Помощ за църквата в нуждасъщо поднови фокуса си върху Нигерия, където атаките срещу християнски църкви са се увеличили от 18 през 2019 г. на 31 през 2020 г. и 23 само през първите шест месеца на тази година.

Религиозната свобода, крайъгълен камък на човешките права по целия свят, не се пренебрегва във Великобритания, но има тенденция да бъде главно грижа на Консервативната партия. Обединеното кралство има специален пратеник за свободата на религиозните убеждения (FoRB), Фиона Брус, член на парламента, евангелска християнка. Както Commons, така и Lords, последният с 26 епископи на Църквата на Англия, Lords Spiritual, лобират и се изказват по въпросите на свободата на вярванията. Но с изключение на Уйгури  и рохингия, случаите, които те повдигат, рядко се считат за заслужаващи новини, могат да бъдат сложни и рядко предизвикват голямо съчувствие.

Да вземем случая с Азия Биби, пакистанска християнка. Когато тя предложи вода на свой колега мюсюлманин, тя беше отказана; нейните „християнски ръце“ уж го превръщат в харам , забранено. Казаха й да приеме исляма, за да изчисти нечистотата си.

Последвала кавга, в която тя уж богохулствала срещу Пророка и Корана. В крайна сметка Азия Биби беше осъдена съгласно пакистанските закони за богохулство и прекара осем години в присъда за смърт, преди да бъде оправдана с решение на Върховния съд през октомври 2018 г. Тук беше посочено лице, берачка на плодове, работеща жена, на която можехме да съчувстваме. Общественото мнение беше възбудено.

Според Open Doors , от трите авраамически религии, християните страдат от някаква степен на тормоз и преследване в 145 от 198 държави в света, мюсюлманите в 139, а евреите в 88. Но дали дискриминацията винаги се основава само на вяра? В Индия правителството на Моди за свои собствени цели насърчава културен национализъм, базиран на индуизма, срещу мюсюлманите. Дали хазарите в Афганистан са преследвани, защото не са пущуни или защото са шиити, или и двете?

По-специално в Африка някои етноси, малцинства и професионални групи се идентифицират по техните религиозни вярвания. Кървавите сблъсъци за земеползване в части от Северна Нигерия между скотовъдци, които в общи линии са мюсюлмани, и фермери, в общи линии християни, се възприемат като религиозен конфликт. От една гледна точка това не са важни разлики. Във всички случаи правата на човека са грубо нарушени. И както моят стар нигерийски приятел Матю Куках, епископ на Сокото, веднъж каза: „Как наричате тези хора? Наричам ги престъпници.“

През 1971 г. Синод на католическите епископи по света заяви: „Действието в името на справедливостта и участието в преобразуването на света ни изглежда напълно като конститутивно измерение на проповядването на Евангелието.“ Многословен начин да се каже, че за католиците работата за справедливост е религиозно задължение, неразделна част от християнската практика и спазване – така че политиката и религията не могат да бъдат ясно разделени. В репресивните държави на Южна Африка и Латинска Америка, където работех, съпротивата на християните ги квалифицираше за преследване, затвор, изтезания и смърт. Архиепископ Оскар Ромеро от Ел Салвадор, застрелян пред олтара през 1980 г., по-късно обявен за светец на католическата църква, се превърна в икона на този вид мъченичество.

Малко обсъждана характеристика на Студената война е начинът, по който глобалното политическо и идеологическо разделение проникна в самата католическа църква. В Москва имах изнервящото преживяване да слушам предани католици, чиято малка църква срещу централата на КГБ в Лубянка имаше камери, насочени към вратата, да отхвърлят покойния кардинал Паоло Арнс като комунист. Арнс, кардинал, ангажиран с бедните, беше неуморен борец срещу нарушенията на човешките права от бруталната военна диктатура в Бразилия.

Вижте и

От 1960-1990 г. в Латинска Америка, Филипините и Южна Африка опозицията срещу военните диктатури, олигархията и апартейда доведе до избиване на мъченици, които следваха простите изисквания на справедливостта. Съпротивата срещу репресиите на комунистическата партия в Съветския съюз и Източна Европа имаше подобни последици. Но поради идеологическата бариера на Студената война, тези жертви на тиранията никога не са участвали помежду си в сериозен диалог. Религиозните ордени с членове от двете части на света преживяха същото разделение в собствените си редици. Католически благотворителни организации, работещи от различни страни на разделението, Помощ за църквата в нужда в комунистическия свят, Католическият институт за международни отношенияв Латинска Америка, Филипините, Родезия (сега Зимбабве), Южна Африка, Намибия и Мозамбик. Нямаше обединение около споделения опит от преследване и ужасяващите изпитания на тези, които се съпротивляваха на тиранията.

Днес има нови нарушения на религиозната свобода. Християни, преследващи екологични каузи, преживяват мъченическа смърт в Латинска Америка. Възниква въпросът: кой е отговорен за такова преследване? Действия на държавата или бездействие на държавата? Бивш губернатор на Пенджаб, Салман Тасир, възпитан като християнин и водещ противник на законите за богохулството, беше убит от бодигарда си за подкрепа на Азия Биби. Нечестива смесица от държава и общество в действие.

Няма липса на информация. Комисията за международна религиозна свобода на САЩ публикува фактически годишен глобален доклад. Мормоните в Юта разполагат с изчерпателен архив от съдебни дела за свобода на вярванията. През 2019 г. англиканският епископ Филип Маунстефен от Труро изготви за външния министър независим преглед, озаглавен Подкрепа за преследваната църква . Той съдържа прекрасно обобщение на тежкото положение на християните по света и предлага какво може да се направи по въпроса. Но нищо не се променя към по-добро.

Ние в Обединеното кралство нямаме право да бъдем самодоволни. Антисемитизмът, наред с ислямофобията, остава обединяваща тема на крайнодесните организации. Слушал съм черни петдесятници, които вярваха, че мюсюлманите се покланят на дявола. Ахмадистите изпитват презрението, а понякога и по-лошото, от своите мюсюлмански съседи. Антикатолицизмът избухва от дълбините на социалните медии. Лейбъристката партия беше разследвана и бичувана за неуспеха й да се справи адекватно с антисемитизма от Комисията по равенството и човешките права, но над нивото на антимюсюлмански предразсъдъци в Консервативната партия виси въпросителна. Мюсюлманско-индуисткото напрежение изплува в Лестър.

Не очаквайте подобни симптоми на враждебност и предразсъдъци да се подобрят. Бедността и социалната дислокация, вербуващите сержанти за нетолерантност и дискриминация, се увеличават във Великобритания и в останалия свят. Религиозната свобода е не по-малко важна от другите свободи като белег на цивилизовано общество.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре