Сега четете
Предписвано и у нас лекарство при ковид се оказа излишно и вредно

Предписвано и у нас лекарство при ковид се оказа излишно и вредно

Изписвано и у нас лекарство за предотвратяване на усложнения след COVID-19 се оказва ненужно и даже вредно. Това установи проучване във Великобритания в рамките на програма, която изследва дългосрочните последици от болестта и различните терапии за тях. В нея се включват пациенти, прекарали лечение в болница след заразяване с коронавируса, който промени живота ни през 2020/2021 г.

Става дума за лекарството апиксабан, което е познато на пазара под името „еликвис“. То е един от група медикаменти, които бяха широко прилагани на пациенти с COVID-19 за разреждане на кръвта. Тези лекарства често се изписваха за дългосрочна употреба заради риска от проблеми с кръвни съсиреци и пр. като усложнение от вирусната атака. В някои случаи у нас след тежко прекаран COVID-19 еликвис е предписван за приемане в продължение на 5 месеца, показа проверка на „Сега“ сред пациентски въпроси в социалните профили на МЗ.

Лекарството не оказва ефект за протичането на COVID-19, но може да предизвика кръвоизливи, макар и в редки случаи, показват новите изследвания, извършени в Кембридж. „Лекарствата за разреждане на кръвта, които смятахме за полезни в периода след изписването от болница, са всъщност неефикасни за предотвратяване на летален изход или нови усложнения“, твърди проф. Самърс, ръководител на клиничното изпитване.

Вижте и

За пръв път имаме категорични доказателства, че продължителното лечение с противосъсирващи препарати след тежък COVID-19 поставя пациентите в риск, без да им носи някаква ясна полза, допълва и другият ръководител на изследването д-р Марк Тошнър. Двамата с проф. Самърс се надяват резултатите от тяхното изследване да променят лекарската практика и протоколите за лечение на COVID-19.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре