Сега четете
Изложба събира заедно Христос, Левски и Томас Джеферсън

Изложба събира заедно Христос, Левски и Томас Джеферсън

Изложба, посветена на 70-годишнината от рождението на големия български скулптор Емил Мирчев (1950 – 2017), се открива на 30 ноември, сряда, от 18.00 ч. в столичната галерия „Академия“ на ул. „Шипка“ 1.

Творчеството на Емил Мирчев се простира от внушитената монументална скулптура до изящните кавалетни форми. Той работи с класически материали: бронз, камък, дърво, керамика. Произведенията му се отличават с оригинална индивидуална стилистика и носят ясни естетически, нравствени и философски послания. Настоящата изложба, която може да се види до 17 декември, показва някои от знаковите негови проекти, съдържащи идеи, търсения и пластически възгледи, които формират своеобразната художествена атмосфера и аурата на неговото изкуство.

Негови скулптурни композиции се издигат в Тарагона (Испания), Флобек (Белгия), Оребло (Швеция); съхраняват се в колекцията на Юго Вутен, в Националната галерия, СГХГ и много галерии в страната; красят обществени сгради като ВМА, МВнР, Стопанската академия в Свищов. Забележителна е композицията „Американски дипломати от три фигури на президенти – Джон Адамс, Томас Джеферсън и Бенджамин Франклин, създадена през 2004 г.,  която се намира в комплекса на посолството на САЩ в София. Образите на Васил Левски и Христос също са обект на премислена скулптурна интерпретация.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре