Сега четете
Забраната за бира в Катар ще доведе до иск срещу ФИФА за $47 млн.

Забраната за бира в Катар ще доведе до иск срещу ФИФА за $47 млн.

Решението на ФИФА да се забрани продажба на алкохолна бира по стадионите в Катар по време на Мондиал 2022, взето няколко дни преди началото на първенството, удари по пивоварния гигант „Будвайзер“.

Компанията е сред основните спонсори на ФИФА и, според английските издания „Сън“ и „Дейли Мейл“, подготвя съдебен иск срещу световната футболна асоциация на стойност 47 млн. долара за пропуснати ползи. Ако това обезщетение не бъде получено, от Anheuser-Busch InBev (които държат „Будвайзер“ и още десетки пивоварни) обмислят съвсем сериозно да не изпълнят своя договор да бъдат официален доставчик на бира за Мондиал 2026 в САЩ, Канада и Мексико. А това би лишило ФИФА от приходи в размер на около $112 млн.

Договорът за първенството в Катар е на стойност $75 млн., но от него Anheuser-Busch InBev ще бъде на загуба, тъй като няма да успее да реализира предвидените количества след внезапното решение. А то, по неофициална информация, е било взето от ФИФА по настояване на членове на управляващата династия в Катар.

От Anheuser-Busch InBev имаха уверение, че ще продават ексклузивно алкохолна бира около всеки от осемте стадиона в периметъра, в който се допускат зрители с билети, при това три часа преди и един час след всеки мач. От правителството на Катар обаче се отказаха от тази част на споразумението, което означава, че алкохолна бира може да се продава само във фен зоните, където един кен от 0,5 l струва около 14 долара. А вътре в стадионите и около тях се предлага единствено безалкохолна бира Bud Zero.

Вижте и

Внезапното решение означава, че хиляди бири ще си останат по складове в Катар. Става въпрос за кораби, заредени с бира от Англия и Уелс, които пътуваха 8000 мили до Катар, поради липса на пивоварни в страната, организираща първенството.

Пред очертаващата се нерадостна перспектива, от „Будвайзер“ взеха интересно решение – кеновете с бира да бъдат подарени на страната, която спечели световната титла. „Нов ден, нов туит. Печелившата държава получава Buds. Кой ще ги вземе?“, гласеше пост в „Туитър“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре