Сега четете
Дюлята – свежа порция здраве за есента

Дюлята – свежа порция здраве за есента

Резенчета прясна дюля или печена във фурната със захар, на компот, на сладко – всякакви вкусни вариации правят този плод едно прекрасно допълнение към есенното ни меню. А не е изненада вероятно за никого, че тя е и много полезна. И тези ѝ свойства се запазват в голяма степен, дори когато е термично обработена, както повечето хора я предпочитаме.

Много от ползите от консумацията на дюли са свързани с богатото им съдържание на антиоксиданти.

Антиоксидантите намаляват метаболитния стрес и възпалението, предпазват клетките от увреждане от свободните радикали. Някои антиоксиданти в дюлите, включително флавоноли като кверцетин и кемпферол, намаляват възпалението и предпазват от хронични заболявания като например такина на сърцето.

Дюлите се отразяват много добре и на стомаха, като могат да намалят дразненията в него. Изследвания показват, че екстрактът от дюля може да предпази чревната тъкан от увреждане, свързано с възпалителни заболявания на червата като улцерозен колит.

Вижте и

А колко хубаво е да усетиш аромана на тъкмо приготвен компот от дюли. Можете да добавите и малко индрише при варенето. Захарта е на вкус (може и с мед или друг подсладител), а гарнирано с някоя биквитка става прекрасно леко хапване.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре