Сега четете
325 са столетниците у нас, жените са три пъти повече от мъжете

325 са столетниците у нас, жените са три пъти повече от мъжете

Движението, хубавата храна и спокойният живот са най-често посочваните предпоставки за дълъг живот от столетниците в България. Това установиха кореспондентите на БТА, които потърсиха отговори колко и къде са хората над 100-годишна възраст в различните райони на страната.

У нас има 325 души, достигнали 100-годишна възраст, от тях 242 са жените, а 83-ма са мъжете, показват данните на Националния статистически институт (НСИ) към 31 декември 2021 г. В градовете живеят 222-ма от дълголетниците, а в селата двойно по-малко – 103-ма. Значително повече – 4958 са хората на възраст между 95 и 99 години, показват още данните.

В област Благоевград, по данни на НСИ, има 13 столетници, от които седем жени и шестима мъже. В областния град има петима души на и над 100-годишна възраст, а в селата са осем. В област Бургас има осем жени над 100 години, а хората между 95 и 99 години са 242-ма, като отново преобладават жените – 176. На територията на община Варна живеят 10 столетници. Най-възрастният от тях е на 103 години, съобщиха за БТА от дирекция „Информационно и административно обслужване“ към Община Варна. В област Велико Търново столетниците са 11, от които седем са жени, а четирима – мъже, съобщиха за БТА от Териториалното статистическо бюро. Най-много, навършили вековна възраст, са в община Горна Оряховица – четирима. Двама живеят в Лясковец и по един в общините Велико Търново, Златарица, Павликени, Свищов и Сухиндол. В три от общините – Елена, Стражица и Полски Тръмбеш, хора, навършили 100 години, не са регистрирани. Общо 367 са хората над 90-годишна възраст в област Габрово. В град Габрово столетниците са четирима, като трима души са на 100 години, а един е на 102. В град Дряново има регистриран един човек на 100 години. В Севлиево един е на 100, а двама са на 101 години. В село Трънито има един жител на 99 години, съобщиха за БТА от отдел „Статистически изследвания“ – Габрово към НСИ. В Севлиево са регистрирани двама души на 99 години, в Трявна четирима са на възраст 98 години. В област Кърджали, според последното преброяване на населението през септември 2021 г. е имало девет души, навършили 100 години, като седем от тях са жени, каза за БТА Мария Желева, началник на отдел „Статистически изследвания – Кърджали“. По думите й, според последните данни, столетници има в пет от седем общини в областта – Ардино, Джебел, Кирково, Кърджали и Момчилград. Според регистъра на отдел ГРАОН към днешна дата по настоящ адрес в община Кърджали има 10 столетника, като само след дни към списъка ще се присъедини жителка на областния град.

Вижте и

Повечето от тях смятат, че движението и добрата храна са в основата на дълголетието.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре