Сега четете
Украинци бягат от фургоните в Елхово, избират Румъния

Украинци бягат от фургоните в Елхово, избират Румъния

Повечето от настанените във фургоните в Елхово украински бежанци са напуснали временния център и са заминали за Румъния. Останалите украинци утре ще бъдат транспортирани и настанени в държавна база в Приморско, съобщи БТА, позовавайки се на областния управител на Ямбол Георги Чалъков.

Двадесет и един украинци са отпътували на собствени разноски за Румъния със същата туроператорска фирма, с която са пристигнали преди няколко седмици в България. Сами са си организирали транспорта, уточни областният управител.

Към момента в транзитния център в Елхово остават 12 украински граждани. За изхранването им се грижи Българският Червен кръст. Всички фургони са оборудвани с отоплителни уреди, имат и санитарните възли. „Имат условията, не можем да кажем, че са като хотелски, но все пак са такива, че позволяват прилично пребиваване“, коментира Чалъков.

След изпращането на бежанците към базата в Приморско, фургонният лагер в Елхово остава в готовност да приема нови украински граждани. „Оставаме в готовност – всеки, който има нужда от подслон в този транзитен център, да бъде настанен“, каза още областният управител на Ямбол.

Вижте и

Центърът в района на „Гранична полиция“ в Елхово разполага с 221 жилищни фургона и е с капацитет за 1768 души. Той беше изграден през 2019 г. за настаняване на нелегални мигранти, влезли незаконно у нас през държавната граница с Турция. В разгара на бежанската криза през лятото властите започнаха да ползват лагера като разпределителен център за украински бежанци, като тук те остават до 72 ч. преди да бъдат настанени в бази и хотели.

Лагерът в Елхово е предназначен за незаконно пребиваващи у нас и именно затова се намира в близост до турската граница – доста далеч от входните точки за украинците. Ползването му за украинци се възприема като една от набор репресивни мерки, с които българските власти тормозят търсещите подслон у нас. От 16 ноември държавата спря да плаща и за храната на украинците.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
2
Не ми хареса
1
Не съм сигурен
1
Развълнувах се
1
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре