Сега четете
Почина разузнавачът генерал Тодор Бояджиев

Почина разузнавачът генерал Тодор Бояджиев

Бившият депутат от Великото Народно събрание и бивш зам.-началник на Първо главно управление на Държавна сигурност ген. Тодор Бояджиев е починал вчера на 83-годишна възраст, съобщиха за Любословие.бг негови близки и колеги.

Генерал Тодор Бояджиев е роден на 10 октомври 1939 година в град Карнобат. Завършва гимназия в Бургас, а след това и радиоинженерство в МЕИ-София. Работил е повече от 30 години в българското разузнаване. Започнал като лейтенант разузнавач, стига до зам.-началник на Първо главно управление на „Държавна сигурност“.

През 1990 г. става първият главен секретар на МВР и получава генералско звание. Паралелно с кариерата си на разузнавач е зам.-търговски представител на България в САЩ и пълномощен министър в мисията ни към ООН в Ню Йорк. С указ на губернатора на Оклахома е почетен посланик на добра воля на щата. Депутат в 7-то ВНС и 39-то НС .

Вижте и

Автор е на повече от 10 книги за разузнаването, някои от които издадени на руски и английски език. За книгата „Ким Филби – Разузнавача – Човека“ е награден с руския медал Ветеран на студената война. Доктор хонорис кауза и почетен професор.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре