Сега четете
Кардиолог посочи най-вредните за сърцето ни храни

Кардиолог посочи най-вредните за сърцето ни храни

Не е възможно да се храним здравословно през цялото време, но тези храни могат да ни помогнат да поддържаме сърцето си здраво, без да изключваме от менюто си тези вкусове, които харесваме.

Кардиологът д-р Хармъни Рейнолдс споделя своите съвети за подходящи алтернативи на някои от най-вредните за сърцето ни храни.

Рейнолдс казва пред Insider, че като лекар и е трудно да дава съвети за хранене, тъй като хранителните изследвания често не дават ясни отговори за това как храната може да повлияе на здравето.

Храни, водещи до депресия

„Нуждаем се от много по-правилно провеждана наука за храненето. Много от съветите, които правим, се основават на ограничени доказателства, което оставя пациентите с впечатлението, че често променяме мнението си“, казва още тя.

Кардиологът допълва, че въз основа на наличните доказателства тя избира да избягва определени храни и използва техни алтернативи, за да се наслаждава на по-здравословна храна.

Маргаринът и кокосовото масло са свързани с влошаване на здравето на сърцето

Рейнолдс казва, че трябва да се избягва консумацията на маргарин и растително масло, тъй като според проучвания употребата им е свързана с по-висока смъртност, причинена от сърдечно-съдови заболявания , въпреки че не е ясно защо, тъй като те не изглежда да повишават рисковите фактори като холестерола например.

Кокосовото масло също не е препоръчително, защото се състои от наситени мазнини, които са свързани с рискове за здравето на сърцето. Кравето масло може дори да бъде по-добра алтернатива, когато се използва умерено, казва още кардиологът. Но зехтинът е най-здравословният избор, според изследванията.

„Хората трябва да готвят с него и използването на други видове мазнини да е възможно най-ограничено“, казва д-р Рейнолдс.

Картофеният чипс е труден за консумация в умерени количества

Рейнолдс казва, че не яде картофен чипс и не го държи вкъщи, защото е твърде лесно да изяде цялата опаковка.

Тя допълва, че пуканките могат да бъдат по-здравословна алтернатива, а пресните зеленчуци са най-подходящи, ако жадувате за хрупкава храна.

Храна за сърцето: 10 продукта, съдържащи много калий

Вижте и

Тя яде бекон само на поводи

Обширни доказателства сочат, че обработеното месо е свързано с по-висок риск от сериозни заболявания като рак и сърдечни болести , и това са убедителни причини да го ограничите в менюто си, според д-р Рейнолдс. Беконът обаче е и храна, на която тя се наслаждава и яде няколко пъти в годината на специални поводи.

„Мисля, че помага на хората да знаят, че тези, които дават съвети, също са хора. Пациентите не могат да бъдат перфектни в спазването на диета“, казва още тя.

Специалистите съветват да заменим шоколадовите десерти с черен шоколад

Рейнолдс казва, че последната група храни, от които се опитва да избягва, са обработените десерти като пакетирани бисквитки и понички, тъй като те са с високо съдържание на захар и нездравословни мазнини, които са свързани с рискове за здравето като диабет и сърдечни заболявания.

Плодове, кисело мляко, черен шоколад и ядки могат да бъдат по-здравословни варианти на бисквитките.

Но отново, умереността и самосъзнанието са ключови за наслаждаването на храната, като същевременно минимизират потенциалните рискове за здравето.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
1
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре