Сега четете
Атанас Петканов: Няма никакъв смисъл да затваряме въглищните си централи

Атанас Петканов: Няма никакъв смисъл да затваряме въглищните си централи

Няма никакъв смисъл да затваряме въглищните си централи. Това мнение изрази вицепремиерът Атанас Пеканов пред Нова телевизия. „В ЕК беше зададено, че България до 2026 г. трябва да намали с 40% вредните емисии, които идват от сектор енергетика. Не е записано как това трябва да се случи – дали чрез затваряне на дадена мощност или чрез сезонна работа на въглищните мощности”, обясни той.

По негови думи в целите на зелената сделка има повече възобновяеми енергийни източници, което ще позволи да сме по-енергийно независими. „В текущата ситуация голяма част от ангажиментите, които са изглеждали смислени преди, сега вече не изглеждат така. Например, въглищните централи в момента носят големи печалби на държавата. Финансово няма голям резон те да се затварят”, коментира Пеканов.

Вицепремиерът посочи още, че България трябва да получи до края на годината 2,7 млрд. лева по първия транш от Плана за възстановяване и развитие. „Второто плащане ще бъде най-трудният и ключов етап от плана, тъй като той включва най-много мерки. Следващото плащане ще е около 1,4 млрд. лв. Това са пари, които трябва да очакваме през следващата година. Трябва да си свършим работата, за да може да ги поискаме”, допълни Пеканов. И припомни, че планът е бил договорен от кабинета „Петков”.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре