Сега четете
Служебният кабинет твърди, че износът на нефтопродуктите, които се получават в Нефтохил Бургас от руски петрол, не попада под санкциите на ЕС спрямо Русия

Служебният кабинет твърди, че износът на нефтопродуктите, които се получават в Нефтохил Бургас от руски петрол, не попада под санкциите на ЕС спрямо Русия

Служебният кабинет продължава да твърди, че износът на нефтопродуктите, които се получават в бургаската рафинерия от руски петрол, не попада под санкциите на ЕС спрямо Русия и няма забрана той да бъде осъществен.

„Вчера отново имахме разговори с Европейската комисия. Спазваме всички санкции спрямо Русия“, увери днес по Нова тв служебният министър на икономиката Никола Стоянов. Не стана ясно дали има официална позиция на Брюксел по въпроса, каквато обеща да търсят преди ден вицепремиерът Христо Алексиев.

„В регламента на ЕС, издаден в началото на октомври за изключенията от санкциите срещу Русия, черно на бяло абсолютно ясно е казано, че забрана за износ има само за руския суров петрол и продукти от него, когато е внасян по петролопроводи. Това автоматично освобождава случая с бургаската рафинерия, където петролът постъпва по море. Дерогацията за България е дадена заради географското ни положение“, обясни днес министърът на икономиката.

„Ако от ЕК решат, че трябва нещо да се промени, да го променят“, каза Стоянов и нарече „откровени глупости“ обвиненията към служебното правителство, че е „Троянският кон на Русия в ЕС“ заради договорките с „Лукойл“ компанията да прехвърли изцяло икономическата дейност у нас и безпрепятствено да изнася получените продукти от преработката на нефта.

Както стана ясно 55% от нефтопродуктите, които се получават в бургаската рафинерия, се изнасят. „По-голямата част от този износ е за трети страни, тъй като не отговаря на нормите на ЕС заради завишено съдържание на сяра. От 9 продукта само 4 са предназначени за българския пазар“, поясни Николов.

Вижте и

Според него нападките към служебното правителство били „проява на ревност“ за постигнатия успех руската компания най-после да бъде обложена за печалбата и дори за свръхпечалбата, която формира от разликата в цената на руския нефт и този на европейската борса.

Източник СЕГА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре