Сега четете
Ракът на гърдата зачестява, но смъртността от него намалява

Ракът на гърдата зачестява, но смъртността от него намалява

„В цяла Европа има увеличаване на честотата на рака на гърдата, но намаляване на смъртността от заболяването. В България тя е около 100 на 100 000. Годишно около 4200 жени са потърпевши от диагнозата у нас“. Това каза пред БНР мамологът д-р Младен Младенов от Първа САГБАЛ „Св. София“.

Той поясни, че заболяването има изява и в по-млада възраст, под 50 години, но в Северна Европа и скандинавските държави. Там и заболеваемостта от рак на млечната жлеза е почти два пъти по-висока от нашата.

Една жена на всеки 16 ще развие рак на гърдата, а ранната диагноза е предпоставка за успешно лечение, категоричен е специалистът. Той посочи, че при извършването на ежегодни прегледи се откриват тумори с размер до 5 милиметра, при които излекуването е почти 100%. „Достъпът до модерна диагностика и лечение у нас е много добър, хората трябва да знаят, че в последните 2-3 години бяха регистрирани нови молекули и те са на разположение у нас“, каза д-р Младенов.

По думите му през последните пет години има революция в терапията на онкологични заболявания, а пациентите у нас имат достъп до това лечение, което се поема от НЗОК. „Има много млади специализанти, а мрежата е добре покрита с експерти. Добро е и покритието със съвременна апаратура в лъчетерапията“, допълни мамологът.

Вижте и
Румен Радев

Д-р Младенов обясни, че възрастта и наднорменото тегло имат връзка с появата на заболяването. Той очерта и рисковия профил на жените, които са по-застрашени от болестта: „Тези с много и ранни раждания теоретично са с по-нисък риск от заболяване. Употребата на алкохол пък повишава риска от възникването му, но пък рискът може да бъде намален с контрол над теглото. Генетичните фактори са само малка част. Те могат да се изследват и прогнозират“.

Специалистът обясни още, че активна превенция на рака на гърдата не съществува и се спря на важността на ранната диагностика. „В България няма национална скринингова програма. Личният лекар има задължението да изпраща пациентките си над 50-годишна възраст на мамография на всеки две години“, каза д-р Младенов и уточни, че около 40% от жените у нас се диагностицират в първи стадий на болестта, когато тя е напълно лечима. Това става чрез образни изследвания – ехография и мамография, допълни той.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре