Сега четете
Втори ден в НС: Хартия срещу машини

Втори ден в НС: Хартия срещу машини

Парламентът отново подхвана скандалните промени в Изборния кодекс, поддържани от „хартиената коалиция“ на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС.

Така битката дали ще гласуваме с хартиени бюлетини навлиза във втория си ден. Сред скандали и обиди вчера депутатите успяха да приемат едва заглавието на законопроекта.

След началото на днешното заседание лидерът на парламентарната група на герберите Десислава Атанасова предложи дебатът по Изборния кодекс да продължи и днес, а заседанието да бъде удължено до 15,00 ч. На това предложение скочи зам.-шефът на НС Никола Минчев от ПП, който припомни, че вчера водещият заседанието Йордан Цонев от ДПС отхвърли подобно предложение, отправено от „Продължаваме промяната“. В пленарната зала настана хаос, а депутатите от ПП се скупчиха около трибуната. „Кой тук е председател на Народното събраие и с чии гласове?“, обърна се към днешния водещ на заседанието Росен Желязков от ГЕРБ-СДС лидерът на парламентарната група на ПП Андрей Гюров.

В спора се намеси и съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев: „За разлика от подправянето на бюлетини и подписи, воденето на Народното събрание изисква доза морал и разбиране за това, че нямате самовласт на власт“. Желязков отвърна невъзмутимо, че „няма нищо по-демократично от това залата да гласува“.

Вижте и

Зам.-председателят на парламента от ДПС Йордан Цонев внесе яснота по темата, като така спря задълбочаването на спора. Той обясни, че предложението на Десислава Атанасова наистина е недопустимо, защото идва от народен представител. И предложи на Росен Желязков да подложи на гласуване свое предложение. Председателстващият заседанието послуша съвета на Цонев и  ГЕРБ, ДПС и БСП единодушно гласуваха и днес да се гледат промените в Изборния кодекс и заседанието да се удължи до 15,00 ч.

Депутатите гласуваха и отпадането на петъчния парламентарен контрол и провеждането му на извънредно заседание във вторник. Тогава ще се гледа и законът за удължаване на бюджета за 2022 г.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре