Сега четете
Скандал и обиди в парламента заради Изборния кодекс

Скандал и обиди в парламента заради Изборния кодекс

Със скандал започна втората точка в дневния ред на депутатите, която е за промените в Изборния кодекс.

Председателстващият заседанието Йордан Цонев нареди да се започне четене на доклада за промени в Изборния кодекс. Радомир Чолаков, председател на правната комисия, започна да чете доклада, внесен от Корнелия Нинова. Това предизвика протестни действия от страна на депутати от ДБ и ПП.

Кирил Петков и хората му реагираха гневно, струпаха се около парламентарната трибуна и отказаха да позволят на заседанието да продължи. Цонев опита да изгони Настимир Ананиев от ПП, който беше най-настойчив от колегите си, на основание, че е нарушил реда.

„И мен ме изгонете! Имате правилник, трябва да го спазвате! Не ме гледайте така!“, викаше Петков към Цонев. „Спазвам правилника! Сериозно ли си мислите, че по този начин ще бламирате работата на заседанието?“, отвърна му подразнен водещият. Ананиев пък упорито не желаеше да напусна залата. Колегите му викаха в подкрепа: „Няма да стане!“ Цонев невъзмутимо отвърна: „Ще стане!“ Междувременно, Радомир Чолаков, председателят на парламентарната правна комисия, беше започнал да чете доклада от трибуната. Заради безредието и шума спря, но Цонев го подкани: „Ако искат да слушат. Четете доклада.“ Водачът на ДПС Мустафа Карадайъ нападна депутатите от ПП, че се опитват да саботират заседанието. В отговор Кирил Петков, вече от мястото си, му направи груб жест, че говори твърдо много. А съпартийците му Асен Василев и Искрен Митев последователно настояха Цонев да отстрани Карадайъ, както и депутатът от ГЕРБ-СДС Анна Александрова заради неприлично поведение.

Иначе постигнатият консенсус в Народното събрание около промените в Изборния кодекс, който прокламираха герберите вчера, отново се сведе само до лагера на „хартиената коалиция“.

Тази сутрин депутатите на Бойко Борисов поискаха поправките да влязат на второ четене в програмата на парламента за днешния ден. Подкрепиха ги само обичайните им партньори по казуса – БСП и ДПС. Всички останали политически сили – ПП, ДБ, „Възраждане“ и БВ, се противопоставиха. „Хартиената коалиция“ обаче разполагаше с достатъчно гласове, за да се наложи.

От ГЕРБ-СДС, които са основната движеща сила зад скандалните поправки, не дадоха никакво обяснение какво налага толкова да се бърза с разглеждането им. Хората на Бойко Борисов се бяха погрижили в началото на днешното пленарно заседание, когато се определяше дневният ред, да се води от Росен Желязков – техния зам.-председател на Народното събрание, за да са сигурни, че няма да има процедурни проблеми.

Дебатът се откри с размяна на грубости, които само подчертаха колко безотговорно се отнасят депутатите към кодекса. Мустафа Карадайъ и Николай Денков от ПП се скараха на коя партия повече приляга фразата „Крадецът вика: Дръжте крадеца“. Тук се намеси Асен Василев, който с ироничен тон помоли водача на ДПС да обясни дали се ползват по предназначение „едни къщи за тъщи“, финансирани с евросредства.

На трибуната излезе Радостин Василев – бившият спортен министър, който напусна Слави Трифонов заради ПП. Той обвини герберите, че техният „падишах“ им е наредил да търсят отмъщение заради изборното си поражение през ноември м.г., което претърпяха от ПП. „Изнасилвате не само българския парламент, но и българското общество“, неприлично се изрази Василев.

Вижте и

„Аз падишах нямам, нито цар. Не всички са управляеми, г-н Василев“, отвърна му Десислава Атанасова – водачът на герберските депутати. „Вие, като сте изпаднали в шизофрения на водачеството си, вземете се оправете! Импотенцията е ваш проблем, а не наш!“, изригна съпартиецът й Маноил Манев. А Георг Георгиев нападна бившия спортен министър, че ведомството му е видяло по-достойни хора от такива с неговата „обработена коса“.

Асен Василев излезе да репликира герберите, при което Йордан Цонев го упрекна, че не се държи кавалерски спрямо Надежда Йорданова от ДБ. Тя отдавна чакаше за изявление, без да може да вземе думата от обиждащите се депутати. Василев отвърна, че Йорданова му е позволила да говори, а Цонев, ухилен, отбеляза: „Значи тя е кавалер към вас.“ Лидерът на ПП пък се върна към Георг Георгиев, за да му напомни, че някога е целувал ръка на Бойко Борисов. Отново Цонев се намеси, за да защити Георгиев с поучението: „Целуването на ръка е уважение на по-младия към по-стария. Ако не сте го правили, съветвам ви да го направите.“ Протестиращи от БОЕЦ срещу промяната на Изборния кодекс влязоха в парламента, вероятно с пропуск от някой от депутатите. Те се опитаха да разпънат лозунга си „Не пипайте кодекса!“ в кулоарите, но служител на охраната им отне плаката.

Безцеремонното налагане на изборните промени в парламентарната програма противоречи на даденото обещание от водача на формацията Бойко Борисов, че няма да се бърза, а ще се търси максимален консенсус. За нуждата от такова съгласие напомни Андрей Гюров – водачът на депутатите на ПП. Той настоя отново да се приеме предложението, което групата му направи заедно с ДБ, да се състави временна комисия за промените. Още вчера обаче герберите отхвърлиха това искане. Мотивът им беше, че законовите поправки вече са одобрени от постоянната парламентарна комисия по правни въпроси и вкарването им във временна комисия би било незаконосъобразно.

Обяснение за бързането даде единствено Росен Желязков. Той заяви, че е време пленарната зала да покаже отношението си към промените, иначе се нагнетявало излишно напрежение.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре