Сега четете
НА ЖИВО: Прокуратура, НПО и експерти с мащабни действия срещу войната по пътищата

НА ЖИВО: Прокуратура, НПО и експерти с мащабни действия срещу войната по пътищата

Ръководството на Прокуратурата на Република България ще участва в кръгла маса на тема „За мащабни действия срещу войната по пътищата“. Форумът се организира от Института за пътна безопасност заедно с Българския червен кръст, Съюза на българските автомобилисти, Българска браншова асоциация Пътна безопасност, съобщиха организаторите.

Кръглата маса ще събере представители на трите власти – законодателна, изпълнителна и съдебна, неправителствени организации, университетски преподаватели и студенти, експерти и пострадали от тежки пътнотранспортни произшествия. 2072 души са жертвите на ПТП в периода януари 2019 г. – (октомври) 2022 г. До момента, усилията на държавните институции за справяне с огромния брой жертви са насочени предимно към водачите на МПС, както и към козметични промени в ЗДвП, което не води до намаляване на жертвите. Експертите от Института за пътна безопасност идентифицират три основни фактора за неуспеха на институциите да намалят риска от настъпване на тежки ПТП – структурно-организационен, законодателен и корупционен. За да бъде постигнат напредък, е необходим холистичен подход – едновременно и всестранно въздействие върху трите фактора, което не може да се случи без политическа воля и обществена подкрепа.

 

Вижте и

Продължаващата политическа нестабилност в страната и споделената (без)отговорност на множеството институции с правомощия в областта на безопасността на движението по пътищата, препятстват осъществяването на необходимите мащабни реформи в управлението на транспортната система. Рискът от настъпване на тежки ПТП няма да бъде намален, докато се залага на еднократни, кампанийни действия, а не на устойчиви такива, каквито са заложени в разработения от Института за пътна безопасност проект на Пътна карта. Приемането на Пътната карта и реализирането на предложените в нея действия в рамките на две години, от експерти, притежаващи необходимите знания и опит, в кратки срокове ще доведе до намаляването на жертвите от ПТП между 10% и 20% още през първата година. Пътната карта за развитие на безопасността на движението по пътищата в България за периода 2023-2024 година, изготвена от Института за пътна безопасност, ще бъде представена на 24 ноември 2022 година в резиденция „Бояна“ на кръглата маса.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре