Сега четете
Идва глобална заплаха от морбили

Идва глобална заплаха от морбили

Има непосредствена глобална заплаха от разпространение на морбили в различни райони на света заради стабилния спад във ваксинациите и отслабеното наблюдение върху болестта в резултат на пандемията от COVID. За това предупредиха Световната здравна организация и американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията, съобщи Ройтерс.

Морбили е един от най-силно заразните човешки вируси. Заболяването е почти напълно предотвратимо чрез ваксинация. Нужно е обаче над 95 на сто ваксинационно покритие, за да се избегнат взривове от заразата сред населението.

Рекорден брой от близо 40 милиона деца по света са пропуснали имунизацията срещу дребната шарка през 2021 г. заради ограниченията, свързани с пандемията от COVID-19, се посочва в съвместен доклад на СЗО и американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията. В 18 държави са били отложени близо 61 млн. дози ваксина срещу морбили или са били пропуснати поради забавяне на имунизационните кампании.

„Макар случаите на морбили по света все още да не са се увеличи драстично в сравнение с предходните години, сега е времето за действие“, каза пред Ройтерс Патрик О’Конъл, ръководител на екипа по морбили в СЗО. „На кръстопът сме. Предстоят 12-24 месеца на предизвикателства в опитите да ограничим разпространението“, добави той. През 2021 г. в света са регистрирани близо 9 млн. заболели, от които 128 000 са завършили със смърт, посочват експертите от СЗО и CDC.

Вижте и

„Комбинация от фактори като мерките за социална дистанция и цикличната природа на морбили може да обясни защо все още няма взрив на заразата, независимо от увеличаващите се имунизационни пропуски, но това може бързо да се промени“, предупреди О’Конъл, подчертавайки колко силно заразно е заболяването.

СЗО вече отчита ръст на значимите огнища на болестта от началото на 2022 г., увеличили се от 19 до почти 30 през септември, като особено тревожно е положението в части от субсахарска Африка.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре