Сега четете
Заради машинации променят правилата на „Евровизия“

Заради машинации променят правилата на „Евровизия“

Зрителите от страни, които не участват в „Евровизия 2023“, също ще могат да гласуват за своя фаворит в следващото издание догодина за първи път в историята на песенния конкурс, съобщиха организаторите.

Новото гласуване „Останалият свят“ (Rest of the World) има за цел да засили влиянието на публиката върху резултатите и да признае глобалния обхват на конкурса, който миналата година привлече телевизионна аудитория от над 160 милиона души. Зрителите във всички участващи страни, както и досега, ще могат да гласува чрез sms, телефон или чрез приложението Eurovision Song Contest. Тези, които гледат от останалия свят, ще могат да гласуват чрез защитена онлайн платформа, използвайки кредитна карта от тяхната страна.

Правилата за гласуване на „Евровизия 2023“ ще бъдат променени и поради груби договорки на журитата в 6 държави по време на тазгодишното издание на конкурса, съобщава се в официалния му сайт. Членовете на журито на „Евровизия“ вече ще могат да участват с гласа си само на финалния етап от конкурса.

„Във връзка с безпрецедентния характер на нередностите при гласуването, установени в конкурса за 2022 г., беше създадена работна група от членове на EBU (Европейския съюз за радио и телевизия), за да бъдат обмислени начини за защита на честността на гласуването. След това препоръките бяха одобрени от референтната група, Управителния съвет на конкурса и Изпълнителния съвет на EBU“, казва се в съобщението.

Вижте и

Съдбата на участниците в полуфиналите ще могат да решават жителите на всяка страна, дори и на тези, които не участват в конкурса, с помощта на платено онлайн гласуване. Такива гласове ще бъдат еквивалентни на гласовете на страната във финала. „Гласовете на неучастващите държави ще бъдат комбинирани, за да се създаде набор от точки със същата тежест като на една участваща страна в двата полуфинала и големия финал“, пояснява сайтът на организаторите. Така кои полуфиналисти ще стигнат до големия финал вече ще се определя само от зрителите, а не както от 2009 г. досега – от комбинация от гласове на зрители и национални журита от музикални експерти. Решението кой ще е крайният победител в конкурса все пак ще се взема с участието на експертите.

Мартин Йостердал, изпълнителен супервайзър на конкурса, коментира: „През своята 67-годишна история конкурсът за песен на „Евровизия“ непрекъснато се развива, за да остане актуален и вълнуващ. Тези промени признават огромната популярност на шоуто, като дават повече власт на публиката на най-голямото музикално събитие на живо в света“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре