Сега четете
„Сиела“ съди ЦИК за 42 млн. лева

„Сиела“ съди ЦИК за 42 млн. лева

„Сиела“ съди ЦИК за 42 млн. лева. Това е за трите поредни избора предната година. „Смартматик“ твърди, че има права върху софтуера, според нас те са уредени, според тях не. Това заяви доц. Димитър Димитров, зам.-председател на ЦИК, по Нова.

По думите му досега не сме имали проблем с машините, изключвайки случая от 2019 г. със „Сиела Норма“. „Това винаги може да се промени, защото машините имат една особеност – всичко започва отначало за всеки избирател. Софтуерът се сертифицира, удостоверява се, наливат се всички данни, потвърждават се и чак тогава се гласува“, подчерта той. И уточни, че ако се разреши смесен вот, ДБ ще се окажат с 1% по-нисък резултат, защото ще влязат 200 000 нови избиратели.

Според него досега от закупуването на първите машини са похарчени около 100 милиона лева за поддръжка, обновяване и съхранение. „Функционалността ще бъде същата досега, ще се разпечатва разписка. Само че комисиите, които ги броят, ще вземат разпечатка и ще впишат данните в протокола. Когато го подпишат, те създават документ, с който удостоверяват изборния резултат. Твърденията на ДБ, че машините са скъпи принтери са частично безсмислени“, смята доц. Димитров.

Той счита, че хартиеният вот ще промени гласовете за ПП и ДБ.

Вижте и

„Ще гласувам на хартия, но чисто демонстративно, защото всички трябва да имат достъп до изразяване на волята си чрез гласуване. Гласуването с машини понижава значително избирателната активност. Поне 3-4% повече от 39%-те щеше да е тя, ако имаше и хартиен вот“, обясни доц. Димитров.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре