Сега четете
Пет от политическите сили в парламента предлагат доклада за второ четене на промените в Изборния кодекс (ИК) утре да бъде точка от дневния ред на Народното събрание

Пет от политическите сили в парламента предлагат доклада за второ четене на промените в Изборния кодекс (ИК) утре да бъде точка от дневния ред на Народното събрание

Пет от политическите сили в парламента предлагат доклада за второ четене на промените в Изборния кодекс (ИК) утре да бъде точка от дневния ред на Народното събрание. Това съобщи пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Тя посочи, че днес е имало три пъти заседание на председателския съвет. „Отстъпките, които всички ще направим, са за гласуване на Изборния кодекс с максимално удовлетворение на всички предложения“, коментира Атанасова. Тя посочи, че предложенията на ГЕРБ-СДС за район „Чужбина“, увеличаване броя на заявленията за разкриване на секция извън страната и отпадане на машинното преброяване няма да бъдат подкрепени утре в залата.

Но подкрепяме с мнозинство възможността българите да избират начин, по който ще гласуват, т.е. смесеното гласуване, добави тя.

Остават предложенията на „Демократична България“ (ДБ) машината да калкулира сумарно данните, които да се записват на техническото устройство и то да се предава в РИК, съответно на „Информационно обслужване“ и ЦИК, обясни Атанасова. От машинното гласуване ще има хартиена бюлетина, която ще се подпечатва от СИК и ще се брои под видеонаблюдение и чрез записване на момента на преброяването. Отпадат тъмните стаички, гласуването ще се извършва и с хартия, и с машина, само зад параван.

Ще създадем звено към ЦИК по предложение на ДБ, което да обслужва единствено и само въпросите, свързани с машинното гласуване. Максимално достъпен и отворен ще е кодът със заявление до ЦИК, посочи Атанасова.

Смятам, че постигнахме един баланс, въпреки че предложението на „Продължаваме Промяната“ и ДБ е да има временна комисия, която да обсъжда отново тези предложения, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС. Но обясни, че това не е законосъобрано, защото една временна комисия не може да ревизира вече взети решения от постоянна.

Вижте и

Разписките вече ще бъдат бюлетина от машинно гласуване, ще са с QR код, но едновременно с това хартията ще е защитена, ще има и печат на СИК, посочи Десислава Атанасова. В един протокол ще влязат бюлетините от машинното и от хартиеното гласуване, допълни тя. Според нея няма смисъл от създаване на преброителни центрове, каквито предложиха от ДБ.

Ние много добре знаем кои са важните теми за България, нека да припомня, че преди втория мандат има първи. Така Атанасова отговори на въпрос дали ГЕРБ-СДС ще подкрепи правителство на малцинството на ПП и ДБ, каквато заявка двете формации дадоха по-рано днес.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре