Сега четете
Община Каварна е сред лидерите в туризма на Балканите

Община Каварна е сред лидерите в туризма на Балканите

Община Каварна, която дава уникален пример за развитие на модерен туризъм, който е конкурентноспособен на другите доказани морски дестинации, без това да води до необратими последици за природното и културното наследство на района,   е финалист  за  Осмото издание на годишните награди   Balkan   Awards   of   Tourism   Industry
2022 ,   съобщават организаторите от ВИП Комюникейшън.
Международно жури от експерти от Балканските страни оценява номинациите на  общини, хотелиери, турагенции и мениджъри в туризма. 
Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест Уестърн.
 Туристическата карта на общината представлява една палитра от услуги и възможности, които са притегателен център за туристи с много разнообразни интереси и потребности. Географското положение и природните дадености са основата на разнообразните туристически услуги, които се предлагат в една от най-северните черноморски общини в страната. На тази база местни и чужди инвеститори надграждат съвременния туристически облик на община Каварна, запазвайки автентичния вид на региона.
Приоритетите на общината в развитието на туризма са насочени в няколко основни направления. Сред тях са инфраструктурните проекти, подобряващи достъпността до туристическите обекти и подобряващи визията на общината като туристическа дестинация. Развитието на курортните зони и местата, които са се доказали като притегателни центрове за туристите, са приоритетни при избора на дейности. Част от проектите се финансират от бюджета на общината, а за други се търси съфинансиране от държавата и Европейския съюз. Данъчна политика на общината за стимулиране на местния туристически бизнес е доста семпла. Въпреки промените в макроикономическите фактори, стремежът на администрацията е запазване нивото на местните данъци и такси на нивата от преди Ковид пандемията. Дори и в минимални граници, това води до една стабилност на инвестициите и по-лесно планиране на разходите на икономическите субектите. За да се постигнат по-добри резултати по отношение на данъчната политика е необходима децентрализация на местната от държавната власт.
По отношение на екологията община Каварна е облагодетелствана с липсата на индустриални замърсители и голяма промишлена дейност, което способства за една природосъобразна среда за развитие на туризма. А за сметопочистването и сметоизвозването общината предприе мерки за извършване на тези дейности без наемането на външни фирми. Идеята на това начинание е подобряване на качеството на услугата, както и контрола на дейността. Част от икономисаните средства ще бъдат вложени в подобряване на градската среда и визията на общината, за изграждане на кътове за отдих по малките населени места.
Културата също е в приоритетите на община Каварна, която подготвя и реализира една от най-богатите културни програми в региона. Културният календар е финансиран единствено от местния бюджет, като за реализирането му изисква голям човешки и финансов ресурс. Фокусът на дейностите е в летните месеци, като част от събитията са изнесени в населените места извън общинския център. Това са местата, които са се доказали като притегателни центрове за гостите на Каварна, които търся баланс между туризъм и култура.
Общината повиши и разходите за реклама в туризма през последните години. Основно се залага на участие в туристически борси, реклама в печатни и електронни издания и партньорство с медийни групи за популяризиране на туристическите услуги и културните мероприятия. Беше изработено и мобилно приложение „Kavarna Guide” , в което бе поместена информация за всички туристически, исторически и културни обекти на територията на общината.
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре