Сега четете
НС на първо четене: Цигарите поскъпват от 1 март

НС на първо четене: Цигарите поскъпват от 1 март

Цигарите и тютюневите изделия ще поскъпнат от март догодина. Това предвижда акцизният календар на Министерството на финансите, който депутатите приеха на първо четене през изменения на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

Промените са внесени от Министерския съвет и бяха одобрени на първо четене със 154 гласа „за“, 1 „против“ и 26 въздържали се, съобщи БТА.

Най-голямо ще е увеличението при нагреваемите тютюневи изделия – с 21%, а най-малко при класическите цигари – 5 на сто. Според акцизния календар до 2026 година нагреваемите тютюневи изделия ще поскъпнат със 72%, цигарите с почти 20 на сто, а останалите тютюневи продукти – с 46%, съобщи БНТ.

Вижте и

В мотивите към законопроекта се посочва, че е постъпило искане от бранша за въвеждане на акцизен календар за период от четири години напред, считано от 1 март 2023 г., с цел да се постигне балансирано увеличение на минималното акцизно облагане на цигарите и останалите свързани категории тютюневи изделия, включително електронните цигари, съдържащи никотин. В доклада на бюджетната комисия се отбелязва, че предлагането на малко по-високи нива на облагане е съобразено с разпоредбите на директивата за промяна на акцизната директива, която се очаква да бъде внесена от Европейската комисия на 8 декември 2022 г.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре