Сега четете
Корнелия Нинова: Социалната комисия прие предложенията ни в подкрепа на младите семейства

Корнелия Нинова: Социалната комисия прие предложенията ни в подкрепа на младите семейства

Социалната комисия прие предложенията ни в подкрепа на младите семейства
Призовах децата и младите семейства да станат абсолютен приоритет
Всички партии във всички парламенти и по всяко време сме единодушни, че най-голям проблем за страната ни е демографската катастрофа. Каквото и да правим в областта на икономиката и регионалното развитие, когато няма хора – няма и смисъл. Трябва да се вземат комплексни мерки, които обхващат здравеопазване, икономика, образование, социални дейности. Това заявих по време на заседание на социалната комисия в парламента.
Броят на живородените деца в България за последните 10 години е паднал от 76 хиляди при 2010-та г. до 59 хиляди. Това са близо 17 хиляди. Цитирам от 2010-та, защото искам да го погледнем в един по дълъг период, за да видим, че това е тенденция, която изисква трайна и последователна политика. Това е една от темите, която може да ни събира и обединява като мерки. Изключително тревожен факта, че между последните две преброявания българите са намалели с 850 хиляди души.
Призовавам за разумно говорене относно възможните мерки и най-вече за подкрепа на младите. В редовното правителство ние направихме това, което и сега предлагаме – ръста на минималната заплата да се отрази съответно и на ръста на майчинството. Както увеличихме минималната, така увеличихме и майчинството. Намеци и обвинения, че това е популизъм – не приемаме. Когато сме били в опозиция тази мярка сме я предлагали много последователно, и когато управлявахме показахме, че тя може да се случи. И в най-тежката криза през зимата – не катастрофира държавата. Оставихме 9 млрд. в бюджета, 1.5 млрд. излишък и помогнахме на младите семейства. Родителите, осигурени лица, които получават обезщетение за отглеждане на дете от 1 до 2 години са по-малко от 30 хиляди, и ще струва 96 млн. на годишна база. Въпросът е има ли политическа воля да го направим.
Винаги могат да се осигурят 96 млн. лева от бюджета, ако това бъде поставено като приоритет. За нас това е задача номер едно – деца, млади, помощ на млади семейства и родители. И не само на думи. Доказахме го с действия, че можем да го направим.
От един месец говорим, че приемането на бюджета е най-важното за нас, независимо как вървят преговорите за правителство. Тристранният съвет не прие увеличение на минималната работна заплата, съответно и нашите предложения да се обвърже с минималната плащането за деца от 1 до 2 години. Тоест ние сме в ситуация на разминаване с това, което предлага служебния кабинет. Пред нас стои отговорността да ли между първо и второ четене няма да направим разумни стъпки. Ние сме предложили много социални мерки. Нека да решим дали младите и децата могат да бъдат една от тези мерки.
Източник facebook
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре