Сега четете
Адаптираните ваксини срещу COVID по-ефективни при младите

Адаптираните ваксини срещу COVID по-ефективни при младите

Актуализираните бустерни ваксини срещу новите подварианти на COVID осигуряват по-добра защита от оригиналните при хора, които са приели до четири дози от по-старите варианти на ваксините. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се резултати от първото изследване за това как осъвременените ваксини действат в реална обстановка.

Данните подкрепят резултатите от корпоративни проучвания, според които актуализираните ваксини водят до по-силен имунен отговор с антитела срещу подвариантите BA.4/B.5 в сравнение с ефекта от оригиналните ваксини месец след приема.

Изследването, проведено сред над 360 000 души, сравнява актуализираните бустерни ваксини на Pfizer и на Moderna, атакуващи оригиналния вариант на новия коронавирус и подвариантите Омикрон BA.4/5 с първоначално изработените ваксини срещу COVID. Резултатите са публикувани от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ.

Новите бустерни ваксини се прилагат в САЩ от септември. Резултатите от изследването сочат, че те са по-ефикасни при хора на възраст 18-49 години в сравнение с по-възрастните.

Вижте и

Приложени осем или повече месеца след първоначална ваксина, ефективността на актуализираните дози в сравнение с оригиналните ваксини за предотвратяване на симптоматична инфекция е 56 на сто при хора на възраст 18-49 години, 48 на сто във възрастова група 50-64 години и 43 на сто при хора на и над 65 години, установи изследването.

Ефективността на ваксината спада до 28-31 на сто, когато бустерните дози се приемат два до три месеца след първоначална ваксинация.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре