Сега четете
15 000 картини и артефакти са ограбили руснаците от Херсон

15 000 картини и артефакти са ограбили руснаците от Херсон

Преди изтеглянето си от Херсон руските войски са опразнили един от най-богатите музеи в Украйна, като са отнели близо 15 000 експоната от колекцията му, съобщава ArtNet. Преди окупационните части да напуснат разкъсвания от войната стратегически град, те са разграбили една от най-важните му артистични институции. Според Центъра за национална съпротива на украинската армия руските войници са изнесли тонове артефакти от Художествения музей „Олексий Шовкуненко“ в Херсон и от други културни обекти в региона, след като Владимир Путин нареди евакуация на окупационните войски от града.

От Художествения музей „Олексий Шовкуненко“ са потвърдили кражбата чрез пост във Фейсбук, в който се обяснява, че между 31 октомври и 3 ноември 30-40 руски войници са пристигнали в институцията и са „изнесли произведения на изкуството и офис обзавеждане – всичко което са видели и всичко, което грабливите им ръце са могли да докопат“.

Картини и други артефакти са били изнесени „обвити в някакви парцали“, а не в подходящи опаковъчни материали, предпазващи ги от повреди, и са били натоварени на камиони и автобуси. Ограбените предмети са били прехвърлени в град Симферопол в анексирания Крим, твърдят от музея. От администрацията му не знаят какво точно е взето, но са заявили, че няма съмнение, че са били набелязани най-ценните артефакти от колекцията.

Вижте и

„Според тях това се нарича „евакуация“, според нас то е грабеж под лозунгите за „опазване на културните ценности“, казва се в публикацията на музея. Колекцията му е съдържала религиозни картини от 17-и и 20-и век, украинско изкуство от втората половина на 19-и и началото на 20-и век, както и съвременно изкуство от последните 100 години.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре