Сега четете
Три проекта за увеличаване на пенсиите обсъжда тристранката

Три проекта за увеличаване на пенсиите обсъжда тристранката

Три проекта за увеличение на пенсиите през Кодекса за социално осигуряване обсъжда днес Националният съвет за тристранно сътрудничество. Те са внесени от „Продължаваме промяната“, БСП и ДПС, като съвпадение в предложенията няма. Отделно от това работодателите и синдикатите ще обсъждат още три проекта за увеличение на доходи на БСП.

Втората сила в НС – „Продължаваме промяната“, предлага промяна в швейцарското правило, която вече бе приложена при преизчислението на пенсиите през октомври. Партията е внесла текст, който предвижда пенсиите да се осъвременят от 1 юли 2023 г. с процент, равен на 100% ръста на осигурителния доход или 100% индекса на потребителските цени. Сега правилото е 50% от ръста на осигурителния доход и 50% от индекса на потребителските цени.

БСП предлага две преизчисления за 2023 г. За януари иска да се направи ново преизчисление на пенсиите, отпуснати до 24 декември 2021 г., което да компенсира различните проценти за всяка година осигурителен стаж, като ги изравни за всички пенсии на 1,35. Този коефициент бе основата на първото преизчисление на пенсиите – от Коледа 2021 г., но за октомврийското преизчисление пенсиите бяха върнати към правилата, които са действали към отпускането им и така увеличените пенсии се оказаха с по-нисък коефициент (от 1 до 1,35). Сега Левицата признава грешката си от тази година и иска ново преизчисление, за да се изравнят правилата за всички пенсии. За 1 юли Корнелия Нинова и колегите й предлагат още едно преизчисление – с осигурителния доход за 2021 г., като то трябва да е за пенсии, отпуснати до 31 декември 2020 г.

ДПС пък предлага за действителен стаж да се признават и периодите на наборна военна служба и периодите на лишаване от свобода за репресираните. Казармата и сега се признава за осигурителен стаж, поради което се брои за хората с редова пенсия за осигурителен стаж и възраст. Тя обаче не влиза в стажа на хората, които чакат до почти 67 г. да се пенсионират заради недостатъчно отработени години. Сега с промяна на дефиницията за действителен стаж те ще се изравнят с другите условия за пенсиониране.

Вижте и

Към тези три проекта за пенсиите има още няколко за доходи, всичките на БСП. Едното е да се обвърже трайно обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 г. с минималната заплата (сега е твърда сума, но откакто ГЕРБ не е на власт се вдига заедно с минималната заплата). Друга, вече лансирана идея е да се дава еднократна помощ за второ и трето дете в размер на 10 минимални заплати за работещи родители, както и помощта от 300 лв. за започване на училище за първокласници да се разшири и за втори, трети и четвърти клас. Предлага се също минималната заплата за всяка следваща година да се определя по обективен критерий ежегодно до 31 октомври на текущата година и да бъде 50% от средната брутна работна заплата за предходните 12 месеца. Това прави 850 лв. за 2023 г

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре