Сега четете
АП уволни журналиста, съобщил, че Русия е ударила Полша

АП уволни журналиста, съобщил, че Русия е ударила Полша

Информационна агенция „Асошиейтед прес“ (АП) уволни журналиста, който съобщи, позовавайки се на американското разузнаване, че руски ракети са ударили Полша на 15 ноември.

Тази информация се оказа грешна и първоначално предизвика шок от евентуален конфликт между Русия и НАТО. Часове по-късно се разбра, че ракетите са руско производство, но са изстреляни от украинската ПВО.

Уволнен е репортерът с ресор национална сигурност Джеймс Лапорта. 35-годишният журналист е освободен след кратко вътрешно разследване, съобщава „Вашингтон пост“, като се позовава на източници от АП.

Експлозията на 15 ноември в полското село Пшеводув, в близост до границата с Украйна, уби двама души и предизвика безпокойство в световен мащаб. Часове по-късно Асошиейтед прес публикува съобщение, в което се посочва, че неназован „високопоставен служител на американското разузнаване твърди, че руски ракети са преминали на територията на Полша, член на НАТО, и са убили двама души“. Тази информация очевидно е била невярна.

По-късно официални лица в Полша и Европейския съюз заявиха, че според тях една ракета, изстреляна от украинските сили, се е отклонила от курса и е паднала над границата в Полша.

Вижте и

Ден по-късно АП замени материала си, в който се цитираше неназован американски служител, с бележка за корекция. В нея се казваше, че анонимният ѝ източник е сгрешил и че „последвалите репортажи показват, че ракетите са руско производство и най-вероятно са изстреляни от Украйна при защита срещу руска атака“.

Лапорта е отказал да коментира отстраняването си, допълва „Вашингтон пост“. Той е бивш морски пехотинец на САЩ, служил в Афганистан, той се присъединява към АП през април 2020 г. след няколко години работа като репортер на свободна практика.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре