Сега четете
80-годишнината от рождението на Стефан Данаилов, която се навършва на 9 декември, ще бъде отбелязана със специална програма

80-годишнината от рождението на Стефан Данаилов, която се навършва на 9 декември, ще бъде отбелязана със специална програма

80-годишнината от рождението на Стефан Данаилов, която се навършва на 9 декември, ще бъде отбелязана със специална програма, основните акценти от която бяха представени днес в Народния театър. Обичаният актьор и педагог почина на 27 ноември 2019 г., дни преди 77-ия си рожден ден. Сега, под наслов „Стефан Данаилов на 80: години любов“, неговите ученици, колеги и почитатели ще си спомнят за таланта му с нова книга и нов документален филм, специален спектакъл в Народния театър на 9 декември, подбрана филмография с негови знакови роли в Дома на киното и в „Одеон“.

„Стефан Данаилов е от онези личности, за които англичаните са измислили израза „По-голям от живота“. Прекрасно е, че посланието на тази 80-годишнина е свързано с любовта. Има много, което можем да научим за него, има много, което сме длъжни да запомним. Вероятно малко хора помнят, че Стефан Данаилов е бил водещ в Българското национално радио – на предаването „Звезди посред бял ден“ по програма „Христо Ботев“ – от 1981 до 1989 г.“, разказа Милен Митев, генерален директор на БНР, което е медиен партньор на юбилейната програма.

В основата на инициативата под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова е журналистът и продуцент Георги Тошев. Той е написал нова книга за Данаилов и е снимал нов документален филм: „Няма български актьор, а малко са и в чужбина, които да са участвали в 150 филма. Стефан Данаилов е участвал в толкова. На 6 декември, от 18 часа, в кино „Одеон“, ще е премиерата на „Игра на живот“. Това е биография и изцяло стъпва на неговия личен архив и на свидетелствата на хора, които аз наричам „бекстейдж“, разказва авторът.

Пред Народния театър „Иван Вазов“ ще бъде открита и специална изложба, посветена на Стефан Данаилов. Това ще се случи на 9 декември, а вечерта в театъра ще има и специален спектакъл, режисиран от племенницата му Росица Обрешкова. „Мастъра заслужава един красив спомен за него“, убедена е тя. И добавя: „Колкото повече Стефан се отдалечава, толкова повече виждаме колко огромен, гигантски, невероятен човек е бил.“

Спектакълът-кулминация на честването е с участието на студенти и приятели на Мастера. Те ще представят музикални изпълнения, ще бъдат излъчени специално подготвени кадри и интервюта, откъси от записи с гласа на легендарния актьор, предоставени от „Златен фонд“ на БНР.  Събраните средства от продажбата на билети ще бъдат дарени на Дома за ветерани на културата и изкуствата в София, за който приживе Стефан Данаилов се е грижил. Същата вечер ще бъде връчена „Стипендията на Ламбо“ със спомоществователството на фестивала „Сцена на кръстопът“, чийто създател е Стефан Данаилов.

Вижте и

Най-сниманият български актьор остана незабравим с изпълненията си в „Иван Кондарев“, „Борис“, „Дами канят“, „Черните ангели“, „Иконостасът“, сериалите „На всеки километър“, „Стъклен дом“, „Октопод“ и „Фамилията“. Програмата в негова чест започна още през юни с „Ламбо Сафари“, свързващо в един маршрут ключовите точки в живота на Стефан Данаилов – градинката „Кристал“, където среща голямата си любов Мария; НАТФИЗ, където Мастъра, както го наричаха студентите, учи и преподава; „Докторската градина“, в която се снимат сцени от първия филм с участието на ученика Стефан Данаилов – „Следите остават“ по Павел Вежинов… Част от програмата е и новият официален сайт на (за) Стефан Данаилов, който ще събере архива на актьора и ще информира почитателите му за събитията, свързани с юбилея.

Източник СЕГА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре